Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Spomin na padle živi

V organizaciji glavnega  odbora ZZB za vrednote NOB Slovenije, Odbora VII. korpusa, novomeškega območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB, krajevnega  odbora ZB Žužemberk in Občine Žužemberk  je v soboto, 24. oktobra   na Cviblju   potekala komemoracija v spomin na več kot 2000 žrtev 2. svetovne vojne. Spomenik z grobnico, v kateri so pokopani posmrtni ostanki padlih, je bil postavljen leta 1961 v spomin padlim partizanom, ki so izgubili svoje življenje v bojih v Suhi krajini v letih 1941 do 1945. Med njimi so bili tudi tujci, različnih narodnosti, antifašisti in antinacisti iz več evropskih držav,  Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Makedonije, Rusije, Srbije in Ukrajine,   ki so se  borili v sestavi slovenske narodnoosvobodilne vojske.  Vence so  pred spomenik  padlim borcem položile številne borčevske ter delegacije   diplomatskih predstavništev, med drugim tudi  predsednik     republike Borut Pahor, ki je imel tudi memorialno besedo.

»Ali slišite, da spomeniki žrtev vojn znova glasneje govorijo za tiste, ki jih želijo slišati? Kot bi želeli nemo zakričati, da so postavljeni prav zato, da bi bili zadnji. Da niso samo spomeniki, ampak so tudi opomniki. Nikoli več vojn … nikoli več vojn, tako je bilo z njimi postavljeno. Ali znova glasneje govorijo zato, ker slišijo, da so preslišani?« je številnim zbranim pred največjo množično grobnico narodnoosvobodilne vojne na slovenskih tleh dejal častni govornik Borut Pahor in dodal, da »smo mi tu, ker jih slišimo. Ni nam vseeno za to, kar nam pravijo. Občutljivi smo za to. Želimo trajen mir. Nikoli več vojn, trajen mir«. Predsednik Pahor se je v govoru poklonil spominu na ljudi, ki so žrtvovali svoja življenja, ki so verjeli v svobodo, domovino in mir, med drugim tudi na  borce zavezniških vojska, ki so ostali  daleč stran od njihovih ljubljenih domovin.  »Spoštovani, so trenutki v naši zgodovini, ko se vsako leto ob spomenikih žrtvam druge svetovne vojne poklonimo bolj ceremonialno, in trenutki, ko se ob teh spomenikih toliko bolj iskreno zavemo, da so ljudje dali največ, kar so lahko: svoja življenja,« je poudaril predsednik   in med drugim spomnil na  70 letnico  od ustanovitve Organizacije združenih narodov, vojne grozote in konflikte v naši neposredni bližini ter z velikim upanjem  pozval ves miroljuben svet za skupno rešitev  vseh vprašanj po mirni in strpni poti.
 V programu komemoracije je poleg številnih praporščakov, sodelovala tudi častna enota Slovenske vojske, trobilni kvintet slovenske policije, mestna godba Novo mesto, Duletova četa, moški pevski zbor Lopar s Primorske ter mladi recitatorji. Občina Žužemberk in župan Franc Škufca je pred slovesnostjo v gradu Žužemberk pripravil sprejem za diplomatske in vojaške predstavnike v RS.     S.Mirtič

Oglejte si tudi