Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Bela nedelja in praznik mesta Pregrada

Mednarodno povezovanje med Občino Pregrada iz Hrvaške in Občino Žužemberk se iz leta v leto bolj krepi, še posebno po letošnjem obisku delegacije Občine Žužemberk z županom Francem Škufco na tradicionalnem praznovanju Bele nedelje in praznika mesta Pregrada v nedeljo 12. aprila 2015.
Na Belo nedeljo se v Pregradi tradicionalno slavi Dan mesta, ki se je začelo s sveto mašo v Cerkvi Blažene device Marije in katere so se ob delegacijah prijateljskih občin, vernikov in meščanov udeležili tudi zgodovinski ustroji društev, ki negujejo izročilo streljanja z možnarji ali prijateljskih viteških redov. Po maši je na Trgu gospe Kunagorske sledil slavnostni mimohod vseh sodelujočih skupin, ki so ga vodili člani Kostelske pištole – Kegljevičeve straže Kostel v čast mesta Pregrada. V slavnostnem ustroju in mimohodu sta bili ob mnogih domačih skupinah še dve skupini iz soseščine, in sicer Hajdučka družina Mijata Tomiča iz Tomislavgrada iz BiH in Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz žužemberškega gradu iz Slovenije. Na glavnem trgu je po mimohodu skupin sledil nastop Jazz skupine glasbene šole, lovci domače lovske družine pa so obiskovalce postregli z odličnim lovskim golažem.

Slavnostne seje se je v sejni sobi mestne skupščine ob zbranih gostih med katerimi je bil tudi Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar udeležil tudi žužemberški župan Franc Škufca. Na slavnostni seji je zbrane pozdravil župan Občine Pregrada Marko Vešligaj, podeljena so bila priznanja najzaslužnejšim meščanom, podpisali pa so tudi listina o sodelovanju med Občino Pregrada in Občino Ilok.

Popoldne se je dogajanje z glavnega mestnega trga preselilo na Kostelske Brege, kjer so organizatorji iz Kostelske pištole za zaključek tradicionalnega praznovanja Velike noči pripravili pravi praznik streljanja iz možnarjev in pištol. V mimohodu skupin je bil letos tudi predsednik Vlade Republike Hrvaške Zoran Milanović in minister pomorstva, prometa in infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Po mimohodu je sledilo streljanje iz pištol, v katerem se je preizkusil tudi premier Milanović, pa tudi člani viteškega reda, ter župan Škufca in podžupan Jože Šteingel.

Izjemno gostoljubje domačinov - Zagorcev, zanimiva prireditev, odlično vreme ter uspešni medsebojni dogovori so zagotovilo, da bo kmalu prišlo tudi med Pregrado in Žužemberkom do podpisa pisma o nameri o prijateljskem sodelovanju in odnosih na vseh področjih družbenega, kmetijskega, turističnega in gospodarskega sodelovanja.   VladiMir

 

 

Oglejte si tudi