Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Otvoritev spominskega parka znanih Suhokranjcev

Suha krajina, dolgo pozabljena, zamolčana in odrinjena dežela neodkrite lepote si zasluži, da se razišče njena bogata preteklost.
V petek, 10. julija   je  Žužemberku,  v okviru občinskega praznika,  potekala posebna slovesnost    ob  odprtju Spominskega  parka znanih Suhokranjcev.  Že leta 2014 je nastala pobuda za nastajajoči park in nadaljna prizadevanja za ohranitev spomina na velike osebnosti iz domačega okolja.  Park  Suhokranjcev bo posvečen  različnim osebnostim, med katerimi je   največ profesorjev in   duhovnikov  z  bl. sestro Antonijo Fabjan iz Malega Lipja, filmska igralka, pisatelji, pilot, slikarji in politiki, ki so skoraj celo življenje živeli in delovali kot veliki  rodoljubi, pogumni in nadarjeni, srčni za dobrobit Suhe krajine.

Številne zbrane je nagovorila mag. Jelka Mrvar, ki je kot vodja strokovne skupine k sodelovanju povabila tudi mag.Alenko Vidergar, akademsko kiparko in avtorico vseh kiparskih upodobitev znanih Suhokranjcev v OŠ Žužemberk. » Suha krajina, predolgo pozabljena dežela neodkrite lepote ob Krki, si je zaslužila, da smo se začeli zavedati njenih naravnih lepot in raziskovati njeno bogato preteklost,« je v uvodu dejala mag.Jelka Mrvar in dodala, da  so v OŠ Žužemberk  že leta 1994, pred enaindvajsetimi leti, začeli s projektom Znani Suhokranjci. S postavitvijo doprsnega kipa olimpioniku Leonu Štuklju, po materi iz Zafare, se je začel postavljati muzej znanih Suhokranjcev. O vsakem, v leksikonih in strokovni literaturi predstavljenem Suhokranjcu, ki se je s svojim delom in osebnostjo zapisal v slovenski, evropski in celo svetovni prostor, je nastala raziskovalna naloga učencev in mentorjev. Ob tem so se zbrali številni dokumenti, predmeti, knjige, postavljeni so bili bronasti reliefi in 33 medeninastih ploščic z imeni odkritih Suhokranjcev. »Tako učenci načrtno spoznavajo zaslužne osebnosti, kar je posebnega pomena za vzgojo suhokranjske zavesti in slovenske identitete,« je poudarila Mrvarjeva. Sorodniki so šolskemu muzeju podarili dragocene  dokumente in predmete, kot na primer: lupo s srebrnim ročajem Leona Štuklja, dereze Tomaža Humarja, geometrijsko orodje dr. Antona Kuhlja.. V šolskem letu 2014/15 se je v projekt vključila tudi OŠ Prevole s štirimi znanimi Suhokranjci iz KS Hinje. Na pobudo župana Občine Žužemberk in po zgledu nekaterih slovenskih občin je bilo dogovorjeno, da se začne z akcijo »Park znanih Suhokranjcev«, v katerem bodo v središču Žužemberka postavljena tri obeležja:- spomenik z imeni vseh doslej odkritih znanih Suhokranjcev in dve obeležji z bronastimi reliefi najbolj zaslužnim. Mag. Jelka Mrvar  se je na koncu zahvalila vsem , ki so prispevali k uspehu projekta.   Krajši obred blagoslova je opravil tudi škof Andrej Glavan, nato pa so ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar, žužemberški župan Franc Škufca in mag. Jelka Mrvar svečano odkrili prvo obeležje z napisi na medeninasti podlagi. Urednik

 

 

Oglejte si tudi