Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
PET.
17°C
2°C
Oceni objavo

IZ MOŠTA VINO JE POSTALO

Vinogradniki so se nekoliko oddahnili, ko je po končanem vretju iz mošta postalo vino. A dela vinogradnikom ne bo zmanjkalo, saj je potrebno skrbno ravnati s pridelkom in ga tudi negovati.
Že tradicionalno člani Društva upokojencev Dvor, v dneh ko slavimo Martina, obiščemo gostinski obrat, kjer priredimo martinovanje, si privoščimo slastno hrano, dobro kapljico in seveda zabavo z živo glasbo. Tokrat smo se z avtobusom odpotovali k našim sosedom na Studenec. Obiskali smo gostinski obrat Jančevih. Pred tem pa smo z avtobusom naredili krog in si ogledali hidroelektrarno Blanca. Kjer je utonil tudi Janc takratni župan občine Sevnica. Pred mrakom smo se pripeljali na Studenc, kjer nas je osebje lepo sprejelo. Tu pa so že bili člani društva upokojencev iz Stične in Savelj iz Ljubljane. Komaj smo se posedli že so pričeli prinašati na mize potice in ostale dobrote, ki so tradicionalne za martinovanje. Da bi potica lažje prišla v želodec, smo si naročili pijačo. Med tem pa nas je z glasbo zabaval ansambel Franca Ocvirka. Tisti najbolj zagnani smo se ob glasbi zavrteli in se nekoliko prepotili. Prav kmalu pa so nas gostitelji postregli z obilnim kosilom, ki je imel privdih Martinovega kosila. Peli smo, se vrteli ob glasbi in klepetali s članom našega društva, kot tudi  članom ostalih dveh društev. Prijetno vzdušje pa je priredil ansambel s krstom vina in nasmejal vse prisotne. Večer pa smo nadaljevali s petjem, plesom in smehom ure pa so se hitro premikale. Še enkrat so nas postregli z okusno hrano, ki nam je prijetno ogrela želodce. Ker smo mi kot zadnji prispeli na martinovanje, smo tudi poslednji zapustili gostišče. Ob odhodu pa seveda nas niso kar tako pustili, še enkrat so nas postregli z dobro kapljico iz njihovega vinograda.

Ob prijetni vožnji Franca, ki je upravljal z avtobusom, smo zapeli nekaj pesmi, nekateri pa s šalami nasmejali člane. Minil je prijeten dogodek, ki se ga bomo še spominjali. Žal pa je lahko tistim, ki se za martinovanje niso odločili.

Dušan Mikec   

Oglejte si tudi