Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

»Si to, na kar se osredotočaš!«

Dobra fotografija pripoveduje svojo zgodbo. In dobrih zgodb je v zbirki oblikovalke in fotografinje Neje že veliko. V eni izmed suhokranjskih vasi, v Klečetu, je danes 22-letna Neja Hrovat v zgodnjih najstniških letih prvič pogledala skozi fotografski objektiv. In kar je videla, ji je bilo všeč. Zelo všeč. Tako zelo všeč, da je fotografija postala del njenega vsakdanjika.

Prve korake v svet fotografije je Neja naredila že v poznih osnovnošolskih letih. Sprva je bilo fotografiranje zanjo le sproščeno preživljanje časa. »V sedmem razredu sem pričela uporabljati družinski digitalni kompaktni fotoaparat,« se spominja Neja. Fotografije, ki so nastale kot rezultat njenega umetniškega lovljenja trenutkov vsakdana, je imela priložnost razstaviti na svoji čisto prvi fotografski razstavi v domači osnovni šoli v Žužemberku proti koncu svojega šolanja, v devetem razredu. Ko so ji starši v juniju, tik preden je zaključila šolanje v osnovni šoli, povsem nepričakovano podarili čisto nov, profesionalni fotoaparat, se je njen hobi počasi pričel razvijati v nekaj več – v način življenja.

Šolanje je Neja nadaljevala na Ekonomski šoli Novo mesto, kjer se je vpisala na program Medijski tehnik. Tam je svojo strast do fotografije in oblikovanja pričela razvijati še na strokovnem nivoju. S fotografijami se je v času srednješolskega izobraževanja vrnila na osnovno šolo v Žužemberk, kjer je leta 2012 v okviru slovenskega kulturnega praznika ponovno razstavila svoje fotografije.

Pričela je sodelovati tudi na fotografskih ter oblikovalski natečajih in tekmovanjih. Predstavljali so ji izziv, ob enem pa tudi možnost spoznavanja, kako svet skozi objektiv in svoje razmišljanje vidijo drugi, njeni sovrstniki. Med vidnejše dosežke lahko Neja naniza 1. mesto v grafičnem oblikovanju na festivalu Vetrnica 2010; 2. mesto v grafičnem oblikovanju na festivalu Vetrnica 2011; zmago na literarnem natečaju Demokracija naj ti da krila, ki ga je organiziralo Ministrstvo za šolstvo in šport v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in družbo Mobitel; 1. mesto v fotografiji na festivalu Muza 2012 v kategoriji do 21 let; 1. mesto v fotografiji natečaja spletne strani Lifestyle Natural; zmago na natečaju Travel Slovenija; nagrado na natečaju MKLJ – Voda. Vse uspehe je za konec srednješolskega izobraževanja kronala z diamantno maturo, za katero je dobila priznanje in nagrado predsednika Republike Slovenije.

Trenutno najbolj vidna in za Nejo zagotovo ena izmed najpomembnejših do sedaj pa je zmaga na fotografskem natečaju Nasilje na njeni koži. Na natečaju, ki je služil kot medijska podpora projektu Vesna – živeti življenje brez nasilja in ki je potekal pod vodstvom Direktorata z družino pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je med vsem prispelimi fotografijami, teh je bilo 145, Nejina dosegla prvo nagrado.

Neja trenutno na Fakulteti za dizajn obiskuje 3. letnik smeri Vizualne komunikacije. Kot pravi sama, je študij »samoiniciativen in odvisen od želja in truda, ki ga v študij vloži posameznik.« Študiju posveča veliko pozornosti, ob enem pa strast do oblikovanja izkazuje tudi pri številnih drugih projektih in v sodelovanju z različnimi mediji, podjetji. Dve leti je v uredništvu Dolenjskega lista opravljala praktično usposabljanje, sedaj pa tam že četrto leto občasno nadomešča medijskega operaterja; retušira in pripravlja fotografije za tisk, oblikuje oglase, internetne pasice, ustvarja animacije. Izdeluje tudi celostne grafične podobe za podjetja, priložnost pa je imela sodelovati tudi s priznano modno oblikovalko Majo Ferme na lanskem pariškem tednu mode.

Svoje ustvarjanje Neja predstavlja pod psevdonimom Ajen Design (www.ajendesign.com), aktivno pa sodeluje tudi v video produkciji The Pyroman Production (www.thepyromanproduction.com), kjer s preostalimi člani ekipe snuje zgodbe, piše scenarije, snema ter ureja posnetke v postprodukciji.

Neja zase pravi, da je grafična oblikovalka in fotografinja, a ob enem poudarja, da mora biti danes grafični oblikovalec veliko več kot le premočrten snovalec oblik. »Posedovati mora oblikovalsko razmišljanje,« je prepričana, »Oblikovalec je pisatelj, snovalec zgodbe, oglaševalec, ilustrator, fotograf, snemalec, animator…« Izpostavlja, da se velikokrat pojavi problem, ker ljudje ne prepoznajo dejanskega dela grafičnega oblikovalca, ne zavedajo se kompleksnosti njegovega dela. »Logotip ni le sličica, ki jo lahko narediš v petih minutah. Je končni rezultat daljšega procesa raziskave, razmišljanja, skiciranja, povezovanja… Logotip mora predstavljati podjetje, sicer je brez pomena. Marsikdo se tega ne zaveda, zato tudi ne ceni oblikovanja in se zadovolji s povprečnostjo.« Kot še meni mlada oblikovalka, oblikovanje od oblikovalca zahteva vizualno in likovno razmišljanje, čim širšo razgledanost, razumevanje likovne umetnosti, umetnostne zgodovine. Neja zavrača sledenje trenutnim trendom in jih raje poskuša preseči. »Če se zadovoljimo s tem, kar nam ponuja sedanjost, ne bomo nikoli tako odlični, da bi trene uspeli postavljati sami,« je prepričana.

Navdih za svoje oblikovanje in fotografiranje Neja išče med številnimi svetovnimi in tudi slovenskimi umetniki. V umetnosti se navdušuje predvsem nad deli španskega umetnika Salvadorja Dalija, belgijskega surrealističnega slikarja Renéja Magritta ter nizozemskega grafika M. C. Esherja. Med fotografi ima precej širok spekter tistih, ki jih ceni, še posebej pa ji je všeč fotografsko delo Arneja Hodaliča. »Všeč mi je, kako se giblje med konceptualnostjo in komercialo,« izpostavlja Neja.

Pred Nejo se vsak dan pojavljajo nove priložnosti in novi izzivi. »Si to, na kar se osredotočaš,« meni in dodaja, da se študij in učenje oblikovalca nikoli ne končata. In če smo začeli s tem, da dobra fotografija vedno pripoveduje svojo zgodbo, smo lahko prepričani, da bo takšnih zgodb v življenjski knjigi Neje Hrovat še veliko. In komaj čakamo na njih!

 

Mateja Filipič

 

Intervju je objavljen v 57.številki Suhokranjskih poti.

Oglejte si tudi