Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

NAŠ POGOVOR

Sem Miha Plot star sem 28 let. Imam hčerki Katjušo in Jono. Družina mi pomeni največ. Igram Odbojko v kateri zelo uživam in mi navdušenje nad tem športom iz leta v leto in z izkušnjami še vedno narašča. Pri ljudeh najbolj cenim iskrenost in preprostost. Imam veliko hobijev, od drugih športov zelo rad igram tenis, prosti čas pa sicer najraje preživim z družino.
  Pred božično-novoletnimi prazniki smo se pogovarjali  z Žužemberčanom (Suhokranjcem) Mihom Plotom, slovenskim  odbojkarskim  reprezentantom, ki  je     osvojil srebro na letošnjem evropskem prvenstvu v Bolgariji. Danijel Koncilja je bil žal nedosegljiv.

Pozdravljen. Prvo čestitke obema za   imeniten dosežek, ki je celotno Slovenijo dvignil na noge, zagotovo bosta imela   tekmovanje  v najlepšem spominu…

Pozdravljeni. Hvala. Da, zagotovo.

 

 Kdo   vas  je navdušil za  odbojko? Zakaj  ste se odločili za ta šport?

Za odbojko so me navdušili v Žužemberški odbojkarski šoli. Všeč mi je, ker je raznolik in vsestranski šport. Vedno mi je bila blizu tudi zato, ker sem imel v odbojkarski družbi veliko prijateljev.

 

Ste  imeli v osnovnošolskih časih ali kasneje, v mislih še kakšen drugi šport poleg  odbojke?  

V osnovni šoli sem se spoznal tudi z drugimi športi, predvsem po zaslugi Bojana Brulca, kot je gimnastika in akrobatika ter ostali športi, vendar mi je bila odbojka vedno prvi in najljubši šport.

Kolikšno podporo  sta  imela podporo pri družini?

Doma sem imel vedno veliko podporo. Starši so me vozili na treninge, priprave, tekmovanja in vedno spremljali moja športna udejstvovanja.

Lahko opišete vajino dosedanjo športno pot?

Že kot otrok sem odbojko začel igrati v Žužemberku. Potem sem 2 leti igral za Ljubljansko Olimpijo, 6 sezon za Novomeško Krko, 3 sezone v Belgijskem klubu Euphony Asse Lennik, eno leto na jugu Italije za Tonno Callipo Vibo Valentia, Za ACH Volley Ljubljana in letos sem ponovno v novomeškem klubu MOK Krka.

Kako izgleda  vaš  vsakdan v profesionalni karieri? Kako usklajujete   šport  in družinske obveznosti?

Zjutraj se zbudim, zajtrkujem in pripravim za trening. Sledi trening, po treningu kosilo in počitek, malica, drugi trening, večerja, po večerji prosti čas, da se umirim in spanje. Poleg treningov je zelo pomemben počitek, da lahko kvalitetno delam in da telo zdrži napore in ritem treningov. Čim več časa želim preživeti z družino, usklajevanje (vsega) zahteva veliko discipline in odrekanj. Za moje najbližje je težko, saj se velikokrat prilagajajo meni in mojemu športu.

Katera razlika (kulturna, športna)  vas  je najbolj presenetila ob prvem prihodu    v  tujino?

V Belgiji me je negativno presenetila zaprtost Belgijcev v Italiji pa me je pozitivno presenetila odprtost in prijaznost  Italijanov. V tujini igralci ne čutijo pripadnosti klubu, kot je to v navadi in se čuti pri nas. Tudi sodelovanje ni cenjeno, štejejo samo zmage.

Ali ob treningih in tekmovanjih ostane še kaj časa tudi za  privatno življenje?

Da.

Ste imeli kdaj probleme z poškodbami?

Na srečo nisem imel nikoli problemov s poškodbami.

Kakšne imate  cilje oziroma kaj želite še doseči v   športu?

Imam visoke cilje.

Kdo je  vaš  vzornik v športu in zakaj?  

Nimam vzornika, se pa vedno želim od ljudi, tako v športu kot v privatnem življenju, naučiti dobrih stvari.

Kaj bi svetoval mladim, ki  se  ukvarjajo s športom?

Svetoval bi jim, da naj uživajo v športu in v težkih trenutkih vedno vztrajajo.

Bi še kaj dodal za konec? Zaupajte  nam, kakšni so  vaši načrti   na  poklicnem(privatnem) področju ?

 Na vseh(različnih) področjih imam veliko ciljev in idej. Predvsem si želim biti prilagodljiv in čim bolje izkoristiti priložnosti katere se mi bojo ponudile.

Pred nami so božično-novoletni prazniki in sedaj lahko izkoristimo trenutek, da vam  in  vašim  najbližjim zaželimo vesel božič in  uspehov polno  novo leto. Kaj bi zaželel našim bralcem?

Želim jim veliko sreče in zdravja ter, da bi praznike preživeli v krogu najbližjih.

Urednik
Pogovor  je bil objavljen v  60. številki Suhokranjskih poti, 22.  decembra 2015 

Oglejte si tudi