Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Mladinski interdisciplinarni raziskovalni tabor na Rogli

Letos je na Rogli od 3. do 9. julija 2016potekal že šesti zaporedni interdisciplinarni mladinski raziskovalni tabor. Tabora se je udeležila 14 mladih iz vse Slovenije.

 

Delo je potekalo v različnih skupinah.

 Udeleženci geološke skupine so prva terenska dela opravili na območju Rogle, pri čemer so obiskali že poznane lokacije, iskali pa tudi nove, saj občasno zaradi razvoja turizma potekajo tudi gradbena dela. Področje terenskih raziskav so letos razširili na nove kamnolome in golice. Dopolnjevali so tudi nastajajočo zbirke kamnin, mineralov in fosilov, ki postopoma nastaja skozi vse tabore na Rogli in je razstavljena v hotelu Planja. Skupino je vodil Viljem Podgoršek.

 

Ornitološka skupina pod mentorstvom Milana Vogrina je raziskovala ptice, popisovali so jih na najvišjih predelih Pohorja, nad 1200 metri nadmorske višine. Zanimale so jih predvsem združbe ptic v gozdovih in na različnih lokacijah. Pohorje sodi med naša najpomembnejša območja za ptice. Še več, območje je tako pomembno, da sodi med mednarodno pomembna območja v Evropi glede narave, ki jih imenujemo Natura 2000.

 

Botanična skupina je preučevala rastline Rogle in okolice na Pohorju. Naučili so se prepoznavati najpogostejše rastlinske družine in uporabljati določevalne ključe. Spoznavali so značilnosti pohorskega gozda, ki ga sestavlja večinoma smreka. Posvetili so se tudi barjem in prilagoditvam rastlin na specifične razmere. Vsak dan so na terenu vzorčili vodo in na koncu vzorcem izmerili nekatere fizikalno kemijske parametre ter jih primerjali med seboj. Supino je vodila Helena Lesar.

 

V skupini za travniške sadovnjake so se udeleženci seznanili z značilnostmi in pomenom travniških sadovnjakov. Spoznavali so njihovo vlogo v prostoru,  biotsko pestrost rastlinskega in živalskega sveta, tradicijo in gospodarski pomen nekoč in danes. V s stiku s kmetovalci  so spoznavali pogoje življenja na kmetijah in naredili oceno stanja travniških sadovnjakov na območju Pohorja. Skupino ve vodil Janez Gačnik.

 

Na taboru so izvedli nočni lov na metulje. V bližini barja Ostruščica so postavili svetlobne pasti, se seznanili z metodami nočnega lova in opazovali metulje, ki so prileteli na pasti. Nočni lov na metulje je vodil mag. Matjaž Jež.

 

Udeležili so se delavnice peke kruha na kmetiji Črešnar v Boharini. Videli so prikaz priprave različnih vrst testa in peke kruha v krušni peči, vsak pa si je tudi sam izdelal pletenico, ki so jo tudi spekli v krušni peči.

 

V okviru športnih aktivnosti so se udeleženci tabora spustili po letnem sankališču, plavali v hotelskem bazenu in imeli dejavnosti športni dvorani.

 

Tabor v organizaciji ZOTKS in Občine Zreče je potekal ob podpori Društva ljudske tehnike Zreče, podjetja Unior d.d. Program Turizem, Sklada za naravo Pohorje in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor.

Oglejte si tudi