Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Pogled skozi zelena okna turizma

V Termah Zreče sta zadnjo sredo v novembru potekala posvet in okrogla miza z naslovom »Urejen gozd - Ponos lastnika in priložnost slovenskega podeželja«.
 

Vemo, da gozd predstavlja mnogo več, kot samo les, čist zrak, pitno vodo in slastne gozdne sadeže. Naš gozdni prostor je eden izmed stebrov slovenskega podeželja in vpliva na kakovost življenja velike večine Slovencev. Tujci občudujejo našo deželo. Naravno izredno bogat  slovenski gozdni prostor pokriva večino površine naše države in ponuja še neizkoriščene možnosti. Torej, odprimo zelena okna turizma in vključimo  gozdove in njihove lastnike v celostno turistično ponudbo Slovenije!

Lastniki gozdov iz društva DIH (Dravinja in Hudinja) smo se tokrat posvetili gozdnemu turizmu. Pri organizaciji posveta so se nam  pridružili uslužbenci Zavoda za gozdove Slovenije in turističnih organizacij. Povabili smo predavatelje s področja  turizma, gozdarstva, naravovarstva in gozdnega turizma ter predstavnika lastnikov gozdov.  Dr. Tanja Lešnik Štuhec se je posvetila viziji Pohorje-2030, dr. Jurij Gulič varstvu narave in gozdnemu turizmu, Andrej Strniša zakonodaji v gozdnem prostoru,  Rajko Štefanič priložnostim in bremenom lastnika gozda, Jože Prah pa je odprl zelena okna gozdnega turizma.

 

Zastavili smo si vprašanje, kaj sploh gozdni turizem je, komu je namenjen in kako ga v poslovnem smislu predstaviti lastnikom gozdov v občinah Vitanje, Zreče, Slovenske Konjice in Oplotnica. Po kratki, pa vendar izčrpni predstavitvi strokovnega posveta v prvem delu, smo ugotovili, kje približno smo z gozdnim turizmom na našem območju. Na okrogli mizi v drugem delu srečanja pa smo se dotaknili krajevnih tem in sprožili prve korake gozdnega turizma na tem delu Pohorja in Dravinjske doline. Predsednik ZLG Slovenije je razglasil najlepši posnetek zelenega okna. Soodločanje pri zakonodaji, mrežno povezovanje, izobraževanje ter dobra turistična zgodba so bile naše skupne zaključne misli, da s polnimi pljuči zadihamo skozi naša zelena okna.

 

Iztok Vrščaj

Zavod za gozdove Slovenije

KE Slovenske Konjice

Oglejte si tudi