Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija TOD Stranice

Člani Turistično olepševalnega društva Stranice so se odpravili na strokovno  ekskurzijo po Goričkem.

Pot jih je vodila preko mejnega prehoda Šentilj v Avstrijo, nato skozi Špilfeld, Mureck, Radkensburk, ker so si lahko ogledovali letnemu času primerno urejene vasice na malo drugačen način. Na slovenski strani so si v Gradu ogledali poslopje, park in dvorišče največjega baročni gradu na Slovenskem. Člani številnih okoliških društev, klubov in organizacij so za prireditev z gradom povezane legende o zmaju z zlato krono pripravljali številne aktivnosti. Nadaljevali so ogled doživljajskega parka Vulkanija. Z obilo poučne, moderne vizualne tehnologije so spoznali delovanja vulkanov, se sprehodili skozi temne vulkanske hodnike s tipičnimi minerali vulkanskega izvora. Z dvigalom so se "spustili celih 6003 m pod površje" in opazovali spreminjanje sestave mineralov. Na 3D filmu so s posebno tehnologijo doživljali nastajanje vesolja, osončja, Zemlje in Goričkega.

Na prekmurski domačiji Marof, ki je tudi moderno opremljena za pridelavo raznovrstne vinske kapljice, so si ogledali urejeno okolje, poizkusili jedi na tradicionalni način s skrbno izbranimi sestavinami domačega porekla.

Ideje so pridobivali tudi v Filovcih v etnološkem muzeju na prostem, ki prikazuje avtohtono panonsko arhitekturo. Cimprači s slamo krite gradnje, ki sta kulturna spomenika ohranjata dolgoletno vaško lončarsko tradicijo in še delujočo kopasto peč za žganje t. i. črne lončevine. Ves čas so lahko udeleženci povezovali ideje za kraj Stranice. Z nekaj več domišljije je tudi vrelo na dan: apnenca namesto vulkana, posebna straniška kulinarika, urejena okolja na tradicionalni način, številne posebne prireditve pa čeprav samo za en dan, in še in še...

Oglejte si tudi