Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Izdelali smo naraven parfum

Ustvarjanje parfuma z eteričnimi olji ima tudi terapevtski značaj s temi vonji se bomo sprostili in  napolnili z energijo. Če želimo ustvariti brezalkoholni parfum moramo uporabiti olje kot je jojoba ali olje grozdnih pečk, tega smo uporabili danes, ker je stabilno, ne povzroča alergije , je nemastno lahko olje, ki se hitro vpija v kožo in seveda je primerno za vse vrste kože tako za telo kot za obraz. Parfumi so bili nekoč rezervirani predvsem za bogataše. Drugače od današnjih klasičnih parfumov so bili takratni parfumi naravni. To je le na videz nepomemben podatek, saj lahko hitro ugotovimo, da obstaja precejšnja razlika med klasičnimi in naravnimi parfumi. Z naraščanjem zavedanja, da vse, kar najdemo na trgovskih policah, ni vedno narejeno z mislijo na naše zdravje, je začelo naraščati tudi povpraševanje po naravnih izdelkih. Parfumi niso izjema in tisti, ki so se že kdaj odeli v omamen vonj naravnega parfuma, poznajo razliko. »Naravni parfumi so izdelani iz eteričnih olj, ki jih pridobijo iz cvetov, korenin, smol, listov, semen in lesa. Parfumi so bili nekoč dostopni samo višjim slojem, saj so bili izjemno dragi. Komercialni parfumi, ki jih poznamo iz trgovskih polic so po večini izdelani iz sinteznih spojin, ki jih proizvedejo v laboratoriju in so načeloma veliko cenejši od naravnih. Zaradi prevlade sinteznih spojin na koži delujejo precej monotono, medtem ko naravni parfum ob nanosu na kožo dobesedno zadiši. Večina modernih parfumov so izdelani s sintetičnimi sestavinami, ker smo si parfum naredile same, vemo, da je popolnoma naraven. Vonjave eteričnega olja ugodno vplivajo na naš um in počutje, vonjave so povezane z našimi spomini in občutki. Eterična olja so zelo kompleksna – eno eterično olje lahko vsebuje tudi več sto vrst aromatičnih molekul, zato si lahko predstavljamo, kako vznemirljivo  je , ko med seboj zmešamo več eteričnih olj. Enostavno in predvsem zabavno nam  je bilo ustvariti lasten parfum, saj je to kreativna aktivnost. Pripravile smo si  parfum v obliki kreme  na osnovi olja grozdnih pečk, ker je to olje najbolj nevtralno in stabilno. Poskušale smo  z mešanjem različnih vonjav, lahko bi se osredotočile  le na en vonj eteričnega olja, toda dodajale smo kapljico po kapljico dokler nismo dobile vonj, ki nam je najbolj ustrezal. Eterična olja razvrščamo glede na stopnjo izhlapevanja olja v vrhnje, srednje oziroma spodnje note.

VRHNJE NOTE, predstavljajo od 5 do 20% parfumske mešanice. V tej skupini so tista olja, ki najhitreje izhlapijo in ko poduhamo parfum, najprej zaznamo njih. Značilne arome teh not so »sveže«, » močne« in »ostre«. Eterična olja, ki pripadajo gornji noti so : limona, mandarina, pomaranča, bergamot, rimska kamilica, limonska trava,….SREDNJE NOTE : predstavljajo od 50 – 80 % parfumske mešanice. Olja iz te skupine uglasijo parfumsko mešanico in so dlje obstojna. Ta olja veljajo za »srce« parfumske mešanice. Te vonjave so bolj obstojne tudi do nekaj ur so blage dišave in se dodajajo v večji koncentraciji to so ponavadi cvetne vonjave kot so:jasmin, ylang-ylang, vrtnica, geranija, sivka, …. SPODNJE NOTE : predstavljajo od 5-20% parfumske mešanice, . Olja iz te skupine imajo nalogo fiksativa v parfumu in pomagajo podaljšati obstojnost dišave na koži. Izhlapevajo zelo počasi in zanje je značilno, da so gosta in viskozna. Naš nos se teh arom običajno zave, ko izhlapita vrhnja in srednja nota, to je približno 20 minut po nanosu na kožo. Spodnja nota te dišave najdlje trajajo na naši koži, običajno so to zemeljski vonji in nekako fiksirajo še ostale vonje ti so :

Cedra, sandalovina, patchouli, mira, cimetovec, muškatni oreh. Če nam je bolj všeč  romantičen orientalski parfum, smo mešale kapljice  pačuli ylang ylang in sladko pomarančo. Mehak cvetni parfum smo si  ustvarili s kombinacijo sandalovine, vrtnice in rožnega lesa.

Oglejte si tudi