Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Najboljša mama s kolajno

 Deževen ,turoben,zaspan dan ti lahko res pokvari vse.Lahko pa je povsem drugače,če si v stiku z  gospo,ki  prav na tak dan dopolni  80 let,polna pozitivne  energije,zabavna,nasmejana, čeprav je v postelji.

Zrečanka,mama treh sinov in hčerke,babica sedmih vnukov-brez obeh nog je gojenka Lambrehtovega doma, kjer zabava osebje in ni nikoli slabe volje. Zato jo imajo vsi radi. Bili smo zgodni-člani Rdečega križa Zreče in Društva upokojencev, ker smo kar pričakovali, da bo družina svojo mamo odpeljala domov, da skupaj praznujejo njen jubilej.

«Ste vedno tako dobre volje« sem jo vprašala.
«Seveda,saj mi nič ne manjka« mi je odgovorila.

Kuhajo mi dobro (misli na kuhinjo Lambrehtovega doma), perejo, strežejo in so prijazni. Prav nič se ne obremenjuje, ko pripoveduje, da se ima dobro, da je imela svoj čas noge, sedaj pa jih nima a jih čuti.


Izhaja iz velike 12-članske družine,družine Lukež/Podgrajšek. Fančika si je želela postati medicinska sestra, kar pa ni bilo možno zaradi oddaljenosti, zaradi pomanjkanja denarja. Določili so jo pri Rdečem križu,da je opravila 6-mesečni tečaj zdravniške pomoči in je tako delno lahko opravljala nujno delo obvezovanja ran v vasi dokler ni prišel na kraj nesreče zdravnik. Kasneje se je zaposlila v Uniorju.

Ob našem prihodu se je seveda najbolj razveselila Jožeta Košir s katerim sta bila skupaj v tovarni Unior, kjer je delala 30 let.  Izhaja iz družine dvanajstih otrok, z možem pa sta se spoznala v cerkvi. Z nasmehom  je pripovedovala kako so ob nedeljah hodili k večernicam, kasneje pa še malo na ples. Vsi takrat zaljubljeni so hodili k večernicam.


Ustvarila sta si družino,kjer se je veliko pelo,igralo,kar se dogaja še danes, ko so glasbeniki postali že  tudi njeni vnuki. «Ste bila pevka ob igranju moža in sinov«,sem jo povprašala. «Ne,«jaz sem za njimi pospravljala, ko sem jih stregla, se je nasmejala  vsa  ponosna na svojo družino. Veselo ,nasmejana in s ponosom je pripovedovala dogodke, ki so jih doživljali s svojimi sedaj že odraslimi sinovi in hčerko.

"Veste-pri nas je vedno veselo in glasno"- pa ne zaradi kreganja. Zaradi glasne muzike.

Tudi  danes bo prijetno, saj pridejo po mene in me peljejo na praznovanje domov.

Kar težko smo se poslovili  od slavljenke, ki je nam polepšala dan. V mislih mi je ostala  zlata kolajna obešena na njeni postelji, kjer piše:Najboljša mama. Verjamem  - dragi  Pavlek, Marjn, Gusti in Dušanka- sinovi in hčerka slavljenke. 

Oglejte si tudi