Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Izvedena 7. tradicionalna prostovoljna akcija čiščenja zaraščajočih travišč – planj na Pohorju

V soboto 24. septembra 2016 se je izvedla že 7. tradicionalna prostovoljna akcija čiščenja zaraščajočih travišč (planj) na območju Pohorja, natančneje na traviščih Volovice, ki se nahajajo zahodno od Rogle. Akcijo so organizirali Zavod RS za varstvo narave, Občina Zreče, Sklad za naravo Pohorje, Občina Mislinja in Zavod za gozdove Slovenije ter je bila izvedena v okviru projekta LIFE Življenje traviščem (LIFE TO GRASSLANDS). Na akciji so sodelovali posamezniki ter člani različnih prostovoljnih organizacij oz. združenj (planinska društva, gasilsko društvo…).

Po uvodnih besedah predstavnika Občine Zreče Štefana Posiloviča in vodje projekta Življenje traviščem dr. Nike Debeljak Šabec se je nekaj manj kot 40 udeležencev akcije porazdelilo na manjše skupine in delo se je pričelo. Z območja travišč so se pospravljali sečni ostanki (veje, posamezni manjši kosi debel), ki so ostali po lanskoletni sečnji zaraščajočih površin na območju Volovice. Sečni ostanki so se zlagali v gozdni rob ali pa na kupe, kateri so se kasneje s pomočjo traktorja odpeljali izven območja travišč. Delo je potekalo v sproščenem vzdušju in več kot polovica udeležencev letošnje akcije je sodelovala že v prejšnjih akcijah (nekateri celo na vseh).

Po izvedbi čiščenja je sledila malica na Rogli, kjer so udeleženci akcije prejeli v spomin majice Sklada za naravo Pohorja. Sledilo je še skupno fotografiranje in slovo, s pričakovanjem po vnovičnem druženju že v naslednjem letu

Oglejte si tudi