Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
18°C
3°C
Oceni objavo

Vseslovenska akcija BRCNIMO RASIZEM!

Prva vseslovenska akcija Brcnimo rasizem! je nastala z namenom, da se skozi športno panogo, kot je nogomet, v svojem domačem okolju borimo proti vsakršnim oblikam sovraštva in izključevanja posameznikov, ki so drugačni od nas samih. Z akcijo Brcnimo rasizem! želijo organizatorji- Mladinski center Zagorje ob Savi in lokalna anarhistična skupina OSA Zasavje- spodbuditi posameznike in društva, da se med seboj povežejo in v njihovem lokalnem okolju skupaj organizirajo nogometni turnir. Organizacija turnirja predstavlja izraz akcije boja proti kakršnimkoli oblikam izključevanja in nestrpnosti do drugačnosti.
Projekt, ki ima zametke v letu 2012, je v prvi vrsti preko nogometnega turnirja opozarjal na problematiko rasizma tako lokalno kakor tudi širše, hkrati pa je z vključevanjem različnih skupin, posameznikov in obiskovalcev preko delavnic, okroglih miz in drugih aktivnosti ponudil prostor za premislek in debato o oblikah izključevanja in načinih borbe proti njim.
Samoorganizriani nogometni turnir krepi družbeno odgovornost in strpnost v družbi, odpira prostor za kritičen pogled na kakršnokoli izključevanje drugačnih in vključuje ranljive skupine iz lokalnega okolja.

Tudi to jesen, natančneje od 9. do 11. oktobra, se bo v Zagorju ob Savi odvijal, sedaj že tradicionalni, tretji nogometni turnir Brcnimo rasizem! s spremljevalnim programom. Dogodek bo tudi letos potekal v sklopu mednarodnih akcijskih tednov organizacije »FARE network«, ki se na evropski ravni bori proti vsem oblikam nestrpnosti in izključevanja v nogometu.

Lanskoletnega nogometnega turnirja v okviru akcije Brcnimo rasizem! se je udeležilo deset ekip. Med drugim so sodelovali ekipa Kraljev ulice, ekipa bošnjaškega Kulturno-umetniškega društva Zagorski biser, ekipa navijaške skupine lokalnega nogometnega kluba »Crazy boys Zagorje«, ekipi »Iniciativa za demokratični socializem« in ekipa »Antinazionale« iz Ljubljane, narodnostno mešana ekipa iz Ljubljane in hrvaške Rijeke ter mnogi drugi.

Namen vseslovenske akcije Brcnimo rasizem! je vključitev čim več različnih skupin, da same organizirajo nogometni turnir v svojem kraju in tako ozaveščajo lokalno prebivalstvo, kako pomembno je sprejemanje drugačnosti ter krepitev strpnosti v lokalnem okolju. Mladinski center Zagorje ob Savi in lokalna anarhistična skupina OSA Zasavje tako 
pozivata vsa zainteresirana društva, organizacije, klube in drugo zainteresirano javnost, da se v svojem kraju med seboj povežejo in organizirajo nogometni turnir. Zaželjeno je, da se nogometni turnir organizira v soboto, 11. oktobra 2014, vendar termin ni obvezujoč.

Več informacij o akciji Brcnimo rasizem! je na voljo na:
• www.mczos.si in www.farenet.org
• FB/ brcnimo.rasizemFB/ mladinskicenter.zagorjeFB/ OSA ZasavjeFB/ farenetwork
• info@mczos.si ali 040 699 097 (Mladinski center Zagorje ob Savi)

Oglejte si tudi