Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
SOB.
12°C
0°C
Oceni objavo

KD ZAGORJE - ČLANSKA EKIPA

ZGODOVINA KOŠARKE V ZAGORJU

 

Košarkarsko društvo Zagorska dolina nadaljuje tradicijo igranja košarke v Zagorju, kjer ima košarka že dolgoletno tradicijo. Začetke košarkarske igre v Zagorju beležimo na prehodu iz štiridesetih v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so posamezni študentje pričeli z vadbo te izredno zanimive in dinamične igre, katere domovina so Združene države Amerike. Formalno je bil klub ustanovljen in je pričel s svojo dejavnostjo leta 1950. Velika ovira za hitri razmah košarke v Zagorju je bilo pomanjkanje ustreznih košarkarskih igrišč in športne opreme (športni copati, žoge), zato se je večji razvoj košarke začel po izgradnji košarkarskega igrišča Proletarec.


V prvih desetletjih razvoja košarkarskega športa v Zagorju, ki jih lahko poimenujemo tudi pionirski časi, je ekipa Zagorja nastopala v različnih tekmovalnih rangih. Počasi je raslo tudi število mladine, ki se je vključevala v Košarkarski klub Zagorje in tako je nastajala baza domačih igralcev, ki je uspešno predstavljala zagorsko košarko v tedanji republiki Sloveniji.


V letu 1974 je klub dosegel velik uspeh v kadetski kategoriji (igralci stari do 15 let). Kadetska ekipa Zagorja je namreč osvojila naslov republiškega prvaka.

Članska ekipa Zagorja je tako do leta 1984 uspešno nastopala v 1. republiški ligi, v druščini najboljših slovenskih košarkarskih ekip. Za tem je prišlo obdobje, ko se je v Zagorju igrala 2. SKL. Ponovni vzpon kluba se je začel v samostojni Sloveniji po letu 1991. Košarkarskemu klubu Zagorje se je leta 1999 uspelo uvrstiti v 1. državno ligo, kjer je uspešno nastopal vse do leta 2009, ko je uprava sprejela sklep, da razpusti člansko ekipo in izstopi iz 1. A SKL. S tem pa se je zaključilo deset letno obdobje nastopanja KK Zagorje v 1. A SKL, ki je imelo svoje lepe in tudi hude čase.


V tem težkem obdobju za košarko v Zagorju je bilo ustanovljeno Košarkarsko društvo Zagorska dolina, ki nadaljuje tradicijo igranja košarke v Zagorju in skrbi za razvoj mladih igralcev.

Oglejte si tudi