Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
-1°C
PET.
10°C
-2°C
Oceni objavo

Zasavski društvi "s potencialom" za pomoč družinam in starejšim

10 izbranih zasavskih nevladnih organizacij bo od septembra 2016 do maja 2017 vključenih v brezplačni program »NVO s potencialom«, ki se bo izvajal v okviru ZLHT – Regionalnega centra NVO.

Izbrane nevladne organizacije bodo v okviru programa imele na voljo individualno podporo ZLHT - Regionalnega centra NVO. Zanje bomo pripravili usposabljanja po meri, ki bodo krepila kapacitete organizacij, tako na organizacijskem kot strokovnem področju. Želimo, da izboljšajo svoj položaj in še bolj prispevajo k razvoju in povezovanju lokalne skupnosti.

 

Na ZLHT – Regionalnem centru NVO smo izbrali tiste zasavske nevladne organizacije, ki že lahko pokažejo neke svoje dosežke, so aktivne, imajo potencial za razvoj in motivacijo, da prispevajo k razvoju lokalnega okolja, v katerem delujejo. Med njimi so društva in zavodi, ki jim ni vseeno, kaj se okoli njih dogaja in želijo poiskati nove rešitve za prepoznane lokalne potrebe.

 

Med izbranimi na socialnem področju sta tudi 2 zagorski društvi, ki bosta sodelovali v programu »NVO s potencialom«, to sta Medgeneracijsko društvo Srečno Zagorje in Društvo za kakovost življenja Spiritual.

 

Pomoč otrokom, mladostnikom in družinam

 

Društvo za kakovost življenja Spiritual iz Zagorja v svojem okolju zaznava potrebo po celostni preventivni in kurativni pomoči družinam. »S psihoterapijo želimo pomagati različnim skupinam, predvsem otrokom, mladostnikom in družinam. V Zasavju tovrstna pomoč še ni dovolj znana, ljudje radi odlašajo, menijo, da to ni zanje. Trudimo se spremeniti to miselnost in seznaniti ljudi, kaj vse lahko pridobijo. Velikokrat jih v odločitev za psihoterapevtsko pomoč prepričajo dobre izkušnje drugih,« pravi Danica Kurent iz Društva Spiritual.

 

Jeseni bodo v Društvu Spiritual pripravili tematska srečanja na temo čuječnosti in delavnice o obvladovanju strahu, stresa in skrbi. Načrtujejo tudi srečanje vladnih in nevladnih organizacij, da bodo evidentirali potrebe po tovrstni pomoči v šolskem sistemu, s strani sociale in zdravstva. Izvedli bodo tudi predstavitveno predavanje za občane zasavskih občin.

 

Srečno Zagorje proti osamljenosti starejših

 

Medgeneracijsko društvo Srečno Zagorje deluje od leta 2004. So samostojno, prostovoljsko, humanitarno in nepridobitno društvo, ki deluje na področju socialnega varstva. »Naše poslanstvo je premagovanje osamljenosti starih ljudi, boljši medgeneracijski odnosi in kakovostno staranje v naši občini,« je povedala predsednica društva Helena Odlazek.

 

V društvo Srečno Zagorje je včlanjenih 178 prostovoljk in prostovoljcev, modrih ter podpornih članov. Aktivno deluje 10 medgeneracijskih skupin za kakovostno starost in številni družabniški pari. Skupine delujejo na Izlakah, Mlinšah, v Kisovcu, Šentlambertu, Tirni in Zagorju. Po skupinah se veliko dogaja; imajo tako imenovane širiteljske programe, kot so »Preprečevanje padcev v starosti«, »Starajmo se trezno«, »Živeti z visokim krvnim tlakom« ter pripravljajo zanimive pogovorne teme, razne delavnice, predavanja, predstavitve knjig, obiske likovnih razstav in kulturnih prireditev, sodelujejo tudi z drugimi organizacijami in društvi.

 

»Za svoje delo smo usposobljeni in ga opravljamo dobro,vendar vemo, da bi ga na določenih področjih z novimi znanji opravljali še boljše,« je odločitev za vključitev v program »NVO s potencialom« pojasnila Helena Odlazek. Pri svojem delu so tako zaznali potrebo po druženju svojcev, ki skrbijo za svoje onemogle sorodnike, ki bi jih povezali v Klub svojcev. Poleg tega se želijo v društvu tudi bolje povezati s sorodnimi organizacijami in biti bolj prepoznavni v širšem okolju.

Oglejte si tudi