Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
SOB.
12°C
0°C
Oceni objavo

V socialno podjetje po znanje za zaposlovanje in osebno rast

Zagorje, 19. 3. 2014 – Minuli petek se je skupina desetih iskalcev novih priložnosti udeležila Podjetnega petka, ki ga je organiziral Zaposlitveni klub Zagorje v sodelovanju s tamkajšnjim Mladinskim centrom. Obiskali so sevniški Zavod KNOF, kjer so se podrobneje seznanili s socialnim podjetništvom in na interaktivni delavnici razvijali svoje podjetniške ideje.
Zaposlitveni klub Zagorje, ki deluje v Mladinskem centru Zagorje, je v okviru projekta Služba me ne išče zavoda Nefiks organiziral obisk Zavoda KNOF (Kreativnost nam ohranja fantazijo). Zavod je tretje registrirano socialno podjetje v Sloveniji in predstavlja podporno okolje, vir novih idej, kadrov in inovacij, kjer se zbirajo idej polni somišljeniki in snujejo novi projekti. Združuje šest profitnih centrov, ki so se razvili v tamkajšnjem Socialnem inkubatorju Posavja, prvem tovrstnem inkubatorju v posavski regiji.

 

Lastnosti socialnega podjetnika

Milena Mastnak, vodja profitnega centra Zelena Sevnica, in Nataša Rupnik, koordinatorka profitnih centrov inkubatorja, sta sprejeli udeležence in jim najprej predstavili sam koncept socialnega podjetništva. Pojasnili sta, da mora Zavod KNOF kot socialno podjetje tipa B veš čas zaposlovati vsaj tretjino oseb iz ranljivih skupin, kot so na primer invalidi, brezposelni nad 55. letom, mladi do 30. leta, dolgotrajno brezposelne osebe, itn. Pri poslovanju pa upoštevajo štiri načela socialnega podjetništva: družbeno odgovornost, trajnostni razvoj, sodelovanje pri odločanju in aktivno državljanstvo. Vsa štiri načela se tesno prepletajo v njihovih številnih družbeno koristnih projektih, kot je Stara šola, linija pralnih pleničk Kiss in rekonstrukcija zeliščnega vrta gradu Rajhenburg, če naštejemo le nekaj izmed najbolj uspešnih.

 

Spodbujajo ideje in medsebojno sodelovanje

Socialni inkubator Posavja je poglavitna dejavnost zavoda, vendar nikakor ne edina. Nudi podporne storitve za zagon novih profitnih centrov, svojim varovancem pa brezplačno na razpolago ponudi računovodske storitve, administrativno in grafično pomoč, prostor in opremo ter zagonski sklad. Inkubirancem s pomočjo kreativnih in motivacijskih delavnic pomagajo pri pridobivanju sredstev s pomočjo razpisov, na voljo pa jim je tudi nedavno odprt coworking prostor. Ko ideja zaživi in začne ustvarjati svoj lastni prihodek, pa prispeva v skupni sklad inkubatorja, ki je namenjen podpori novih inkubirancev in razvijanju njihovih zamisli. »Pri tem velja posebej poudariti, da ne nudimo zaposlitve, ampak jo omogočamo. Kreativne posameznike oz. skupine usposabljamo in spodbujamo na poti do njihove samostojnosti,« je poudarila Nataša Rupnik.

 

Kako razviti družbeno koristno idejo

V drugem delu Podjetnega petka so udeleženci sodelovali na interaktivni delavnici z naslovom Razvoj družbeno koristne ideje, katere namen je bil razvijanje novih možnosti zaposlovanja, zagotavljanje delovnih mest ter socialne in poklicne integracije ranljivih skupin. Udeleženci so oblikovali dve skupini, ki sta najprej določili vsaka svoj družbeni problem in možne rešitve, nato pa izbrali podjetniško idejo in izdelali mini poslovni načrt. Na koncu je sledila še kratka predstavitev idej obeh skupin (elevator pitch) in razglasitev zmagovalne skupine.

 

Udeleženci so tako sončno petkovo dopoldne preživeli ob kreativnem razmišljanju o podjetniških idejah, katerih bistvo ni le dobičkonosnost, temveč tudi krepitev lokalne skupnosti in vzajemnega spoštovanja. Za konec pa so si ogledali še tamkajšnji Center ponovne uporabe in prodajalno rabljenih stvari Stara šola, kjer je vsakdo našel kaj zase.

 

 

***

Zavod Nefiks iz Ljubljane ob podpori znamke ORTO v tem letu nadaljuje s projektom Služba me ne išče, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri razvoju njihove zaposljivosti. Projekt je bil v lanski sezoni zelo uspešen, saj je dosegel odličen odziv med mladimi, do dela pa je pomagal šestnajstim mladim. Letos zaposlitveni klubi potekajo od novembra 2013 do maja 2014 v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje v Vojniku in Šentjurju.



Kontakti:

Katarina Kuhar, članica Zaposlitvenega kluba Zagorje

GSM: 040 663 358

E-mail: katarin_ca@hotmail.com

FB: www.facebook.si/SluzbaMeNeIsce

S: www.talentiran.si

Oglejte si tudi