Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Lovska družina Šentlambert praznovala 60 let

V Šentlambertu nad Zagorjem ob Savi je bilo v soboto, 6. septembra, posebej slovesno, saj je tamkajšnja LD slavila 60-letnico delovanja.
V Šentlambertu nad Zagorjem ob Savi je bilo v soboto, 6. septembra, posebej slovesno, saj je tamkajšnja LD slavila 60-letnico delovanja. Ustanovljena je bila kot LD Senožeti, potem, ko se je del lovcev odcepil od LD Sava. V njej je lovsko strast in ljubezen do narave združilo 18 ustanovnih članov, ki so se jim sčasoma pridruževali novi ljubitelji lova. Njen član Jože Renko je družini podaril parcelo za postavitev lovskega doma, ki so ga kasneje povečali in dodatno uredili tudi njegovo okolico. Leta 1997 se je bratovščina preimenovala v LD Šentlambert, ki danes šteje 33 članov in dve članici. Za vstop v njene vrste je navdušenih precej mladih, tako da je v tem pogledu ena bolj vitalnih na območju ZLD Zasavje. O tem priča niz vsakoletnih lovskih krstov na štefanovo, ki bo trajal še nekaj let. Pred devetimi leti so zgradili hladilnico, ki je lani pridobila status uradne zbiralnice uplenjene divjadi.

 

Kot je v slavnostnem nagovoru dejal starešina Darko Juvan, je 60 let za naravo malo, za delovanje LD pa veliko. Hvaležno se je spomnil prvih generacij lovcev, ki so z odrekanjem in žrtvovanjem svojega časa postavili temelje sedanje trdne organizacije. Izpostavil je prizadevanje LD za ohranjanje in utrjevanje prijateljskih odnosov med lovci ter negovanje primernih odnosov z drugimi uporabniki prostora, zlasti kmeti. Srnjad in divji prašiči, ki prevladujejo v njihovem lovišču, namreč redno povzročajo škodo, kajti vseh kmetijskih površin ni možno zavarovati z električnimi pastirji. Obenem se je zahvalil za sodelovanje gasilskemu društvu, krajevni skupnosti in zagorski občini.

 

Predsednik ZLD Zasavje Tomaž Trotovšek je pohvalil LD Šentlambert za složnost in spoštljiv odnos do narave in divjadi, na čemer gradi svoje delovanje. Zaželel ji je, naj nadaljuje s takšnim pristopom. Po podelitvi priznanj je spregovoril tudi zagorski župan Matjaž Švagan, ki je poudaril, da je lepo biti med lovci – ljudmi, ki na prvo mesto postavljajo naravo in človeka. "Lahko bi vam rekli ekologi, saj imate razvit čut za živali in ljudi ter skrbite za ohranjanje ravnovesja med divjadjo in človekovim okoljem," je rekel Švagan ter dodal, naj gredo v šole, predstavijo svojo dejavnost in tako prispevajo k brisanju izkrivljene slike, ki se v javnosti večkrat ustvarja o lovcih. V imenu LKD Zasavje je pozdrav izrekel predsednik strokovnega sveta Franci Ocepek, ki je eden od treh članov LD Šentlambert v vodstvu tega društva. To kaže, da je LD dejavna tudi na področju kinologije.

 

Uradni del prireditve je povezovala znana TV novinarka Barbara Renčof, nekdanja članica LD Šentlambert. Popestrili so ga člani Lovskega pevskega zbora Zasavje Trbovlje, kjer poje tudi eden od članov LD Šentlambert, in Lovski rogisti Zasavje Trbovlje. Spominsko sliko je izročil Branko Geč, starešina prijateljske LD Kapele, kamor gredo šentlambertski lovci enkrat letno lovit fazane, medtem ko jim Kapelčani vrnejo obisk z lovom na gamse, ki imajo svoj življenjski prostor v predelu lovišča nad sotesko reke Save. Po slovesnosti je sledilo prijetno druženje ob srnjem golažu, zrezkih iz mesa divjega prašiča in poskočnih ritmih ansambla družine Ferme. Dogajanje na gasilsko-športnem poligonu je nekoliko zmotil le dež, a lov se dogaja v naravi, zato so lovci domači z vsemi naravnimi elementi.

 

Boštjan Grošelj

Oglejte si tudi