Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
18°C
3°C
Oceni objavo

7. mednarodni festival novomedijske kulture

umetnost - znanost - tehnologija

 

Delavski dom Trbovlje letos že sedmič organizira Festival novomedijske kulture Speculum artium. Namen tega programa je seznanjati mladino ter odrasle z novomedijsko kulturo 21. stoletja.

Na festivalu vsako leto gostimo umetnike, znanstvenike in profesorje iz Evrope, ZDA, Japonske, itd. V letu 2013 smo imeli v  gosteh svetovno priznanega pionirja androidne znanosti prof. Hiroshija Ishigura, ki je z asistentom dr. Kohei Ogawo izvedel javne demonstracije teleoperacijskega robota Telenoid in Geminoida HI-4. Dogodka se je udeležilo več tisoč ljudi.


Speculum Artium 2014
 se je ponovno ukvarjal z implementacijo robotike v naše življenje, skozi umetniške in znanstvene raziskave. Pri nas je gostoval ASIMO, ki velja za enega najbolj prepoznavnih in uveljavljenih humanoidnih robotov v svetovnem merilu.Predstavitev robota ASIMO si je ogledalo približno 5000 ljudi. . Prav tako smo predstavili tudi prestižni umetniško znanstveni projekt skupine ARART iz Japonske, ki se ukvarjajo z aktualno temo prepletanja virtualnih in realnih svetov. (fotogalerija Speculum Artium 2014)

 

Na letošnjem že 7. festivalu Speculum Artium Integriteta realnosti se bodo predstavili priznani umetniki in študentje iz Slovenije in tujine, katerih primarno ukvarjanje z umetnostjo posega na področje virtualnosti ter uporabe novih tehnologij.Tako se nam bodo predstavili umetniki iz Slovenije, Japonske, ZDA, Avstrije, Portugalske, Nemčije, Belgije, Brazilije in Kolumbije. Sodelujejo tudi študentje in/ali profesorji z Visoke šole za umetnost v Novi Gorici, Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, Kunstuniversität Linz v Avstriji, University of Tsukuba na Japonskem ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Svoje dosežke s področja robotike bodo predstavile tudi nekatere slovenske šole. Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen.

 

Vljudno vabljeni na mednarodnemu festivalu Speculum Artium 2015, ki bo potekal od 15. do 17. oktobra 2015 v prostorih Delavskega doma Trbovlje.

Otvoritev bo v četrtek, 15. oktobra 2015 ob 19h.

 

Program festivala

Oglejte si tudi