Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
17°C
4°C
Oceni objavo

Nova slikanica nagrajene avtorice Barbare Lekše iz Zagorja

V prvih dneh maja je pri založbi Ocean iz Zagorja ob Savi izšla slikanica z naslovom Čudovita novica. Knjiga je prva iz zbirke Okolandija, ki prinaša prisrčne prigode radovednega malega Okolandca Luluja. Ilustracije, izdelane v kolažni tehniki, ustvarjajo občutek globine v slikah.
Slikanica Čudovita novica je namenjena malčkom, ki jim pravljice berejo starši in vzgojitelji. Besedilo je jasno in prilagojeno razvojni stopnji predšolskih otrok. Izbira tipografije in velike tiskane črke omogočajo uporabo slikanice tudi za prvo samostojno branje. Mlajši otroci uživajo ob poslušanju zgodbe in gledanju motivov na slikah, s starejšimi predšolskimi otroki pa se lahko starši in vzgojitelji po branju pogovorijo o družini in prijateljstvu. Ilustracije so izdelane v kolažni tehniki, barve niso kričeče, so pa kontrastne. Glavni liki tako izstopajo in privabljajo pogled. Z izdajo v knjižni obliki (na 20 straneh in v trdi vezavi) je ta izjemna slikanica zdaj dostopna tudi širši javnosti.

Avtorica Barbare Lekše je leta 2006 diplomirala na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Dela kot profesorica likovne umetnosti v osnovni šoli. S slikanico Čudovita novica (takrat pod naslovom Lulu čaka pošto) je leta 2008 osvojila drugo mesto v kategoriji odraslih avtorjev na Mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji. To ni bila edina nagrada; naslednje leto je namreč na tem natečaju osvojila drugo mesto tudi za svojo knjigo Kodra.

 

Oglejte si tudi