Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
-2°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

17. ZASAVSKA SALAMIJADA USPELA

Salamijade na Vidrgi imajo že lepo tradicijo, saj je letošnja bila že sedemnajsta.

 Izdelovalke in izdelovalci salam so se tudi letos odzvali v lepem številu, saj je bilo 21 primerkov domačih kmečkih salam, šest divjačinskih salam, tri špehovke in tri posebne, namreč ovčja, konjska in žrebičkova, skupaj torej triintrideset vzorcev. Za letino, ki je zorela v vremensko precej slabih pogojih, dobra bera.

V petek, desetega aprila, je bila velika dvorana na Vidrgi pri Vidrgarju polna. Prišli so salamarke in salamarji, njihovi prijatelji in ljubitelji suhomesnatih dobrot iz celega Zasavja.

Prireditelji, Turistično društvo Mlinše in osebje gostišča Pri Vidrgarju, so pripravili prijeten večer, saj so poleg središčnega dogodka Salamijade, to je seveda pokušina salam, pripravili tudi pokušino oljčnih olj in primorskih vin. Prišla sta znameniti oljkar Boris Jenko, večkratni dobitnik najvišjih svetovnih priznanj za ekološko pridelana ekstra deviška oljčna olja in Darko Jakomin, vinar in oljkar.

Vsak zase sta publiki predstavila svoje izdelke in pojasnila, kaj pri oljih vse šteje, kako olja pokušamo in predstavila najpomembnejša oljčna olja slovenske Istre.

V drugem delu je Darko Jakomin predstavil svojo malvazijo, refošk in izjemno redek primer vina slovenske Istre, rdeči muškat.

Sledil je osrednji dogodek, pokušina salam. Pred pokušino so obiskovalci 17. zasavske salamijade izvedeli nekaj podatkov o salamah, njihovi kakovosti in vzpodbude za prihodnjo sezono. Strokovna komisija je svoje delo opravila, objavila rezultate ter prepustila publiki vzorce na pokušino.

V kategoriji domačih salam so podelili štiri priznanja, šest bronastih, osem srebrnih in tri zlate plakete.

Salame z največ točkami so izdelali Jože Čeh, Toni Zupanc in Alojz Ocepek.

Med divjačinskimi je dosegla salama Franca Levičnika največ točk in zlato plaketo.

Špehovke so izdelali Anže Jerman (zlata plaketa), Franc Levičnik in Cirila Mizori (oba srebna plaketa).

Zelo dobre so bile tudi ovčja salama, ki jo je izdelala Barbara Čertalič, žrebičkova, izdelal jo je Matjaž Hribar in konjska, izdelovalca Andreja Lazarja.

Vsem salamarkam in salamarjem, ki so prinesli svoje vzorce, iskrene čestitke za njihov trud in uspeh!

Po pokušini in izmenjavi mnenj in primerjanj je sledil razvedrilni del Salamijade.

Za glasbeno plat je poskrbel Franci Falant, skoraj že hišni muzikant Gostišča pri Vidrgarju, sicer pa član ansambla Faboda in gosti so se radi zavrteli.

Izkušeni gostinec Franc Vidrgar je predstavil tekmo o držanju liter in pol polnega steklenega vrča. Naloga tekmovalcev je bila enostavna, vendar ne lahka: poln vrč vode so morali s stegnjeno roko pred seboj držati pod kotom devetdesetih stopinj, kolikor dolgo je kdo zmogel. Prijavili so se možje, žene in dekleta.

Med damami je najdalj zdržala gospa Nataša Borštnar, med možmi pa je bil zmagovalec vinar in oljkar Darko Jakomin.

Besedilo Mojmir Maček, slike arhiv Gostišča pri Vidrgarju.

 

Oglejte si tudi