Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Vrhniški model preventive tudi v zborniku

Vrhnika, 24. oktober - V letu 2014 je v Zdravstvenem domu Vrhnika potekal pilotni projekt preventivnega zdravstvenega programa s svetovalnico za telesni in gibalni razvoj. Rezultati so pokazali, da je mogoče s sodelovanjem deležnikov širše lokalne skupnosti in strokovnim znanjem zdravniške stroke doseči dobre rezultate na področju izboljšanja telesnega počutja in gibalnih sposobnosti, kar je temelj vsakega zdravega človeka. Tovrsten pristop so poimenovali »Vrhniški model«, izsledke, opažanja in pomisleke pa so zapisali v posebnem zborniku, katerega predstavitev v Cankarjevem domu sta s svojo prisotnostjo počastili tudi ministrici Milojka Kolar Celarc in Maja Makovec Brenčič.
Projekt se je začel rojevati konec leta 2013, ko sta se sestala tedanji direktor ZD Vrhnika Tomaž Glažar in Jaka Strel, zdravnik družinske medicine. Ugotavljala sta, da je vloga družinskega zdravnika napačno usmerjena samo v zdravljenje, veliko manj pa v preventivo, ki bi sploh preprečevala nastanek bolezni. Da stanje na tem področju ni ravno rožnato, so potrdili športni kartoni vrhniških, borovniških in log-dragomerških osnovnošolcev, na katerih so zapisane njihove telesno gibalne sposobnosti. Po besedah Janka Strela iz Fakultete za šport, so te upadle z nadpovprečne ravni (pred desetletji) na povprečno raven. Ker naj bi po njegovem obstajala soodvisnost med telesno aktivnostjo ter osebnim uspehom otroka oziroma kasneje odraslega, naj bi rezultati dokazovali, da na dolgi rok obstaja velika verjetnost povečanja zdravstvenih in socialnih težav v omenjenih občinah.

Srce pilotnega projekta, ki je pomenil nadgradnjo že obstoječega preventivnega programa zdravstvenega doma, je po novem predstavljala svetovalnica Jake Strela in vključenost kinezeologa Gregorja Mišiča. Hkrati so k sodelovanju pozvali še široko paleto deležnikov iz lokalnega okolja (šole, društva, vrtce…) in zdravnike Zdravstvenega doma Vrhnika, da je vsak pomagal bodisi s strokovnimi nasveti bodisi s preventivnimi ukrepi. Rezultat takšnega modela preventive, ki je temeljil na izboljšanju telesnih zmogljivosti, je pokazal, da se je splošno počutje in zdravstveno stanje spremljanih 33 otrok in 30 odraslih izboljšalo. Izboljšali so se tudi rezultati športnega kartona, po katerem, na primer Cankarjeva šola, ni več v slovenskem povprečju, ampak se je stopnja telesnih in gibalnih sposobnosti dvignila na prag zgornje četrtine.   

Rezultate, izsledke in morebitne pomisleke so predstavili v zborniku Telesna zmogljivost za boljše zdravje in počutje, ki so ga javnosti predstavili v osrednjem vrhniškem kulturnem hramu. Predstavitve so se udeležili tudi župan Stojan Jakin, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Vsi so se strinjali, da je preventiva s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga, s poudarkom na zmanjševanju odvisnosti od slabih razvad, nujna. Posledica je povečano zdravje občanov, hkrati pa se povečuje tudi vzdržnost zdravstvene blagajne in manjša obremenjenost zdravstvenih zavodov.

Svetovalnica je trajala od jeseni 2014 do lanske pomladi, nakar jo je »nadomestil« nov pilotni program Nacionalnega inštituta za javno zdravje » Skupaj za zdravje«, ki je uvedel tako imenovani Center za krepitev zdravja. Ta je sicer obstajal že prej, a v nekoliko drugačni obliki. Njegovo poslanstvo je ravno tako preventivna dejavnost, nagovarja pa vas v vsakokratni številki Našega časopisa na Skupnih straneh. Tudi ta pilotni projekt je zaključen, Kolar Celarčeva pa je že napovedala novega, ki naj bi podobno kot »Vrhniški model« vključeval kinezeologa.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi