Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Upokojenci z Vrhnike v Slavoniji

Zagotovo je še veliko krajev po Sloveniji za organizacijo izletov, a enkrat letno nas zamika, da pogledamo in doživimo kaj lepega tudi preko naših meja. Letos je bila dvodnevna Slavonija z Osijekom in okolico.

 

Po jutru se dan pozna, zato smo že v zgodnji dopoldanski uri bili na predstavitvi kobilarne v Đakovu. Prikazali so nam nastope konjev v zaprti jahalnici in povedali nekaj o vzreji in selekciji za populacijo lipicancev. In še eno znamenitost smo ogledali v Đakovu; to je katedrala sv Petra, zgrajena na kolišču s 7.000.000 kosi opeke, delo arhitekta Strossmayerja. Konji, kulinarika, narodne noše in katedrala, to je turizem Đakova.

 

Prečkali smo reko Dravo in prešli v pokrajino Baranja. V Kopaču smo se podprli z dobrim kosilom, nato je sledil ogled Kopačkega rita. Z multimedijsko predstavitvijo in strokovno razlago med plovbo po rečnem kanalu smo odkrivali vse lepote tega naravnega in zavarovanega ogromnega mokrišča. To je področje med Dravo in Donavo in je poseben zoološki rezervat, v katerem kar mrgoli življenja v vodi, nad vodo, ptic vseh vrst, večje divjadi, menda se tu nahaja okoli 2000 bioloških vrst, med katerimi so tudi edinstvene in ogrožene. Sprehodili smo se med trsjem po lepo urejenih lesenih potkah na kolišču. Park je res lepo urejen in privlačen za turizem.

Prenočili smo v Osijeku, drugi dan je sledil voden ogled mesta. Osijek je središče Osiješko-baranjske  županije, kulturno in industrijsko središče Slavonije. Pomembna prometna pot se odvija tudi po reki Dravi, zgodovinski zametki mesta pa so današnji Dolnji in Gornji grad. Ogledali smo trdnjavo, osrednji trg, mogočno katedralo, ki je delo istega arhitekta kot v Đakovu. Predno smo zapustili Osijek, pa še malo sprehoda po tržnici.

 

Z istim lokalnim vodnikom smo se prepeljali v Vukovar, mesto, ki te ne pusti ravnodušnega, ko poslušaš o vseh grozotah te zadnje vojne. Po25 letih so še vidne sledi, sicer je mesto obnovljeno. Žalosten je pogled na znameniti vodni stolp, na bolnico. Ogledali smo Muzej bitke za Vukovar. Brez besed ostaneš na pokopališču, na Ovčari, kjer je spominski dokumentacijski center in ob masovni grobnici, kjer so postreljeni iz vukovarske bolnice. Življenje se počasi normalizira, zgodovinarji pa bodo imeli še veliko dela.

 

 Slavonija je pokrajina, ki je posebna zlasti po prostranih ravninah, obdelanih poljih, zaradi panonskih dolgih vasi in predmestij, čudovit  je pogled na široko Donavo. Tudi vinogradov ne manjka za pridelavo dobre graševine. Znani pa so predvsem po suhomesnatih izdelkih in rakiji. To smo za zaključek potepanja okusili na kmečkem turizmu v Tordincih, kjer turistom znajo ponuditi prave gastronomske užitke. Vsi vodiči so bili pohvale vredni in z lepimi vtisi je sledila še nekaj urna vožnja proti domu.

 

Zapisala : Ivanka Sluga

Slike: Stane Kršmanc, Vinko Sluga

Oglejte si tudi