Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Upokojenci z Vrhnike po Martinov kostanj na Dolenjsko

Kaj bi tarnali nad dežjem,  ki nas je spremljal prav cel dan v osrčju Dolenjske, kamor smo se letos odpravili na kostanjev piknik in martinovanje. Temu pa smo dodali še ogled Novega mesta.

 

Z lokalnim turističnim vodnikom smo naredili sprehod po zgodovinsko zanimivem starem mestnem jedru. Izkopanine kažejo na to, da je bilo življenje tu že v kameni dobi, prava zakladnica pa so najdišča iz starejše in mlajše železne dobe. Zaradi geostrateške lege so se skozi zgodovino preseljevala razna ljudstva, arheologi pa še vedno odkrivajo in dopolnjujejo zbirko v Dolenjskem muzeju, kjer je mogoče spoznati vso preteklost Dolenjske in Novega mesta.

 

Ogledali smo stolno kapiteljsko cerkev, arhitekturno zanimivo zaradi gotskega prezbiterija, ki je zgrajen v lomljeni osi na ladjo, pod njim pa je kripta z nagrobniki. Največja dragocenost je oltarna slika sv. Miklavža, po katerem se cerkev imenuje in je iz l. l493.

 

V Novem mestu je živelo in delovalo kar nekaj pomembnih mož. Obeležja in kipi iz 2. svet. vojne so delo Jakoba Savinška, prav tako doprsna kipa Dragotina Ketteja in Janeza Trdine, skladatelja Marjana Kozine je upodobil Zdenko Kalin, Božidar Jakac pa je zapustil mestu bogat  slikarski opus. Tu je živela tudi Primičeva Julija. Življenje meščanov pa je v vseh preteklih stoletjih  in tudi danes tesno povezovala reka Krka, ki s svojim okljukom objema staro mestno jedro.

 

Po ogledu mesta z dežniki in v hladu, smo prav čakali, da krenemo proti Ždinji vasi pod Trško goro. V gostišču pri Puglju so nam pripravili dobro kosilo, spekli kostanj in pogačo. Za glasbo so poskrbeli fantje iz Novega mesta. Kot neutrudljivi plesalci smo sledili njihovim taktom vse do večernih ur. Za vmesni vložek se je predstavil pevski zbor društva s spremljavo. Tistim, ki se radi sprehajajo, pa tokrat vreme  ni bilo naklonjeno, da bi se podali med zidanice in vinograde pod Trško goro.

 

Ob zaključku smo vsi družno zapeli še lepo pesem Lojzeta Slaka in z različnimi, a lepimi  vtisi zapuščali Dolenjsko.

 

Zapisala Ivanka Sluga

Foto:  Tone Sluga, Karli Mesarič

Oglejte si tudi