Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Upokojenci DU Vrhnika na Ptuju

Smer našega drugega letošnjega izleta je vodila na štajerski konec, v kraje med Slovenskimi goricami in Halozami. Prvi naš postanek za ogled je bila Ptujska Gora. Z ogledom cerkve in multivizije smo se seznanili z nastankom in zgodovino te mogočne romarske cerkve Matere božje na vrhu vzpetine. Kot posebna zanimivost cerkve je kamniti relief Marije zavetnice  s plaščem, kipa sv. Florijana in Jakoba, Celjski oltar okrašen s figuraliko celjskih grbov. Poslikava Janeza Brunecka iz leta 1420 spada med najboljše gotske freske na Slovenskem. Cerkev je v osnovi gotika, dodatno pa je bila opremljena v baročnem stilu. Orgle v cerkvi imajo letnico 1696. Cerkev je bila leta 2010 preimenovana v baziliko, zunanjost in dostop do cerkve pa lepo urejen.


Skozi Hajdino smo se peljali  proti Ptuju. Tu so arheologi našli pomembna pričevanja prazgodovine do rimskega obdobja. Med najdbami sta najpomembnejša mitreja: prvi je v Hajdini upodobljen kot kip z ubitim bikom na plečih, drugi pa je shranjen v pokrajinskem muzeju v Ptuju.

Na predstavitvi Ptujskih toplic in novega Grand hotela Prismus se  začuti pridih starega Rima. Že ime hotela po slavnem rimskem vojskovodji Marku Antoniju Primusu pove, da je tu razkošje od spodnjih wellnes centrov, bazena »imperij dobrega počutja«, luksuznih apartmajev itd. Pravijo, da tu izpuhtijo vse napetosti, nam pa bi hitro izpuhtelo iz naših denarnic. Prirejenih imajo več prostorov za poslovna srečanja in poseben prostor za razne prireditve.

Za ogled mesta Ptuj bi lahko porabili cel dan, nam pa je bil čas namenjen za hiter sprehod po peš mostu čez Dravo. V dobri uri in pol smo si ogledali to najstarejše slovensko mesto, ki mu je geografska lega določila tak zgodovinski pomen, da so si tu sledili Kelti, Rimljani, Avari, Slovani, salzburški škofje in deželni knezi, vsak je nekaj prinesel in tudi odnesel mestu. Mesto je doživljalo vzpone in padce. V mestnem središču je proštijska cerkev sv. Jurija, pred njo stoji pet metrov visok Orfejev spomenik, nasproti pa novo ptujsko gledališče. Mestni trg  krasi Mestna hiša, sredi trga pa stoji Florijanov spomenik.


Ptuj zaznamujeta dva samostana. Minoritska cerkev in samostan sv. Petra in Pavla sta od leta 2010 obnovljena, Dominikanski samostan pa nekako zaključi mestno podobo, v njem pa je shranjen ves zgodovinski arhiv in arheološka zbirka. Da pa je bilo mesto še bolj utrjeno, so Habsburžani v l6. stol. zgradili Dravski stolp in še dodatno utrdili tudi grad.

Malo počitka ob dobrem kosilu v Spuhlji je prav prijalo. Še ogled izdelovanja kurentovih oblačil je bila naša zadnja točka. Ptuj, ki slovi po kurentih, je tudi prepoznavno karnevalsko mesto, okolica pa poleg term in golfa ponuja še izlete po slikoviti naravi. Ob vrnitvi domov pa ne gre brez postanka na Trojanah.

Zapisala: Ivanka Sluga
Fotografije: Janez Cerk

Oglejte si tudi