Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Najboljša literarna ustvarjalka Vrhničanka Sara

Vrhnika, 16. maj – Lani jeseni se je začel prvi Literarni triatlon v katerem s združili moči Društvo pisateljev Slovenije ter trije zavodi (Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Javni zavod Trubarjevi kraji in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika). Mlade – zadnjo triado osnovne šole – so povabili naj sodelujejo s pisanjem poezije, proze in »raziskovalnega« eseja, dela naj pa izhajajo iz osebne refleksije in intimnega doživljanja pomena treh velikanov slovenske kulture: Prešerna, Trubarja in Cankarja.
V Žirovnici so že lani predstavili zmagovalce poezije, letos spomladi v Rašci zmagovalne esejiste, na Vrhniki pa so se predstavili pisci proznih del. Zbranim so jih po pozdravnih besedah direktorja Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika Boštjana Koprivca prebrali Ana Štalec, Sara Bradeško, Jan Šraj Miklič, Rina Jurjevčič, Izza Obal in Iza Šraj Miklič. Tričlanska strokovna žirija, ki je ocenjevala pisne prispevke in interpretacijo del, se je odločila, da je najbolj izvirno delo Rine Jurjevčič, sledila sta ji prozi Jana Šraja Mikliča in Sare Bradeško. Ker je bila slednja med finalisti na predhodnih  področnem tekmovanju, je postala tudi absolutna zmagovalka prvega Literarnega triatlona.
Kot je povedal Igor Likar iz Društva slovenskih pisateljev, je namen tekmovanja spodbujanje mladih k ustvarjanju in raziskovanju literatov, hkrati pa tu kulturni turizem in medgeneracijsko sodelovaje. V vseh primerih, v Žirovnici, Rašci in na Vrhniki, so si namreč mladi in njihovi starši ogledali še rojstne oziroma spominske hiše velikanov slovenske kulture. Hkrati je to bil tudi prvi dogodek na nastajajoči Slovenski pisateljski poti. Likar želi, da bi postal triatlon tradicionalen in da bi se vanj vključile še druge slovenske regije, še zlasti na primer Primorska, kjer »domuje« Srečko Kosovel.

Prireditev v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki je vodil Miha Brajnik, kulturno sta ga s kitarskimi solo točkami obogatila Julija Slovša in Tilen Zrnec, učenca Glasbene šole Vrhnika.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi