Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Zimzeleni na Slivnici

V torek, 9. junija smo Zimzeleni spremenili letni načrt pohodov in se zaradi visokih poletnih temperatur  odpravili na bližnjo Slivnico. Zanimiv 1114 m n.m. visok hrib na Notranjskem, po ljudski pripovedi  domovanje čarovnic, sicer pa odlično razgledišče na Cerkniško polje oz. jezero in okoliške kraške planote.

 

Zapeljali smo se do središča Cerknice, kjer smo popili tradicionalno jutranjo kavo. Pot nas je vodila navkreber skozi borov gozd. Travniki in pašniki se zaradi postopnega pogozdovanja in zaraščanja hitro krčijo. Kljub temu pa smo na nepokošenih travnikih občudovali številne planinske cvetlice: zlato jabolko (kranjsko lilijo), travnolistno peruniko, navadni kukovičnik, trebušasti svišč, navadni zlati koren, veliki zali kobulček, francoski lan, orličnolistni talin in še in še….. Na pašnikih smo srečali čredo konj in krav.

 

Po 1,5 ure hoje smo dosegli planinski dom in lučaj nad njim še vrh, od koder je obilica lepih razgledov. Slivnica je tudi privlačna točka za zmajarje in jadralne letalce. V koči so nas postregli z obilno malico in pijačo. Po počitku smo jubilantu Tonetu izročili darilo in se počasi odpravili proti dolini. Pod vrhom Slivnice smo si ogledali še Coprniško jamo, ki jo je opisal že Valvazor. O Slivnici vedo okoliški prebivalci marsikaj povedati. Dasi je na zunaj prijazna, je baje polna zlobe in hudobije – toča, nevihte in strele. Za vse so krive čarovnice, ki so prebivale v tej jami.

 

Po približno 9 km smo torkov potep zaključili v Grahovem. Hvala vodniku Milanu in skupini 30 pohodnikov za lep in prijeten dan.

 

Zapisala: Marjana Kolenko

Slike: Joža Miklavčič

Oglejte si tudi