Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Vrhničan izdelal najatraktivnejše kolo letošnje Dirke okoli Slovenije

Gašper Cafuta je izjemni mladi strojnik, rojen na Vrhniki, sicer pa že dolgo Logatčan. Pri 30 letih ima v žepu doktorat, je vodja razvoja v Cimosu, kljub temu pa mu še vedno nikoli ne zmanjka izzivov. V zadnjem letu je izdelal izjemen lesen okvir za tekmovalno kolo, ki je lažji, boljši in lepši od aluminijastega. Prava atrakcija je bil na zadnji in doslej najdaljši Dirki okoli Slovenije ter v ospredju lesene pravljice, ki so jo poleg Cafute spisali še kolesarja Boris Meze in Uroš Šemrov iz ekipe Lumar team, njihove družine in prijatelji ter Športno društvo Furmani Logatec.
»Vse se je začelo ... no, z idejo. Ali ne bi bilo kul narediti leseno kolo?« pišejo Furmani na svoji spletni strani srce-me-povezuje.si. Cafuta se je usedel za računalnik, preračunaval in risal kolo ter naredil prvi prototip v rekordnem času nekaj mesecev. Uroš Šemrov, ki je svoj prvi DOS odpeljal lani, je bil testni voznik, kritik, zaradi katerega je bil že naslednji okvir iz brezovega lesa (in le nekaj popravki) prav tako tog kot tisti moderni iz ogljikovih vlaken (karbonski) in lažji od dveh kilogramov. Zelo, zelo lep in dovolj dober, da se z njim na Dirko okoli Slovenije ni podal le Šemrov, temveč tudi drugi kolesar ŠD Furmani Boris Meze, ki je lani DOS sicer izpustil, prej pa okoli Slovenije vozil tri leta zapored. Pa nista šla v paru, štafetno, temveč sta se napornega tekmovanja udeležila kot posameznika. ŠD Furmani je tako prvo društvo v zgodovini DOS-a, ki je v solo kategoriji prijavilo: prvič – dva tekmovalca in drugič – dva tekmovalca na lesenih kolesih.
Fantastična zgodba, lesena pravljica, je večletne podpornike ŠD Furmani prepričala, da je delo fantov (in deklet) ob vsakoletnem DOS vredno vsakega centa, pritegnila pa je tudi nove sponzorje. Vodilni slovenski proizvajalec nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov se jim je kot generalni sponzor pridružil prav zaradi edinstvenega lesenega kolesa, saj – kot sta nam zaupala direktor Lumarja Marko Lukić in njegova soproga Alenka, ki sta del poti na DOS spremljala tako Borisa kot Uroša ter z njima prikolesarila v cilj – verjamejo v srčnost in les na vseh področjih. Toplina, optimizem, vztrajnost, skromnost, prijateljstvo in jeklena volja so navdihnili tudi snemalca Sama Žnidaršiča, ki je sledil številčni ekipi za Urošem in Borisom ter po zaključku letošnjega DOS pripravlja dokumentarni film.

Čeprav vem, koliko truda in resnosti je vloženega v pripravo na Dirko okoli Slovenije, verjamem, da bo film zelo, zelo zabaven. Kdorkoli je imel namreč že priložnost spoznati ekipo okrog Gašperja, Borisa in Uroša, dobro ve, da smeha nikoli ne zmanjka. Iz radovednosti se je DOS najprej lotil vedno nasmejani Meze, potem je »norost« prevzela še dobrovoljnega Šemrova, hec je spodbudil Cafuto, da je ekspresno hitro izdelal leseno kolo, s katerim sta logaška kolesarja 7. maja odkolesarila in 10. maja prikolesarila nazaj v Postojno. Z nasmehom, se razume, s starta, na vrh vsakega klanca (Uroš je zabeležil celo 5. čas vzpona na Vršič) in po 1250 kilometrih (Boris zaradi nesporazuma še malo več) v cilj. Rekordno dolgo Dirko okoli Slovenije sta zaključila kot zmagovalca na 16. oziroma 17. mestu.

 

Anja Sedej, fotografije: Andrej Korenč

Oglejte si tudi