Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Vandrovke od Strunjana do Pirana

Končno smo dočakali en lep sončni torek, čeprav napoved ni bila preveč obetavna, se nas je sonce le usmililo in nas pospremilo v jutranjih urah na pot proti morju. Zelo rade se podamo proti sončni Primorski, saj nam  morska klima  dobro dene. Dvaintrideset pohodnic in  za  korajžo še Marko in Dušan, smo se v torek,  9. aprila, z avtobusom,  polni dobre volje, podali na lepo nezahtevno pot  od Strunjana do Pirana. Seveda smo se med potjo ustavili na obvezni kavici, tako da se je dobra volja še stopnjevala.

V Strunjanu smo  izstopili pred hotelom »Svoboda« in začeli s pohodom okoli desete ure. Vsi smo bili v pričakovanju nekaj novega in Vika, ki nas je ta dan vodila, nas je kar hitro pospremila na pot, ki ji je dobro poznana. Najprej smo preizkusile novi most čez Laguno, ki je zelo lepo in skrbno izdelan. Pot nas je vodila mimo naselja Solinera.  Nato smo nekaj časa hodili po asfaltni cesti  in se desno usmerili proti zaselku Pacug. Pot je ozka, namenjena  sprehajalcem.  Med potjo smo videli več vikend hišic, ki so bolj zasedene v poletnih mesecih.

Pacug je zaselek nad istoimenskim zalivom v naselju Portorož v občini Piran. Leži na  slovenski obali  med Strunjanom in Fieso. Zaliv je obrnjen na sever, proti Trstu. Zaselek Pacug nam je bil nepoznan in smo sedaj prvič slišale kaj več o njem. Po prijetni in sproščujoči poti smo  prispele  v Fieso in naredile kratek postanek za malico. Ustavile smo se  poleg  jezera, ki je sladko in moj fotoaparat je kar pridno slikal in sprejemal lepote narave.

Pot nas je naprej vodila ob obali. Rahel vetrič je pihljal, mirno in čisto morje nas je spremljalo ob poti. Prispeli smo do Pirana in se povzpeli do cerkve sv. Jurija, od koder je lep razgled na mesto Piran. Opazili smo tudi že nekaj turistov, ki so si ogledovali našo slovensko obalo in mesto Piran. Ker smo imele še kar nekaj prostega časa do kosila, smo se na Tarttinijevem trgu ustavili in malo okrepčali v bližnji restavraciji. Tudi lepo skupinsko fotografijo smo naredili pred  spomenikom.

 Občina Piran je turistično najbolj razvita slovenska občina, je eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma. Je pristaniško mesto. Leži na samem rtu Piranskega polotoka v neposredni bližini Portoroža.

Ura je kar hitro minevala in čas je bil za kosilo v Izoli. Okusno hrana nam  je dalo novih moči, dobra volja je bila prisotna in kar težko nam je bilo, ker smo se morali vrniti domov. Nastalo je veliko fotografij  za spomin. Še se bomo vračali na slovensko primorje in tam uživali.

Zapisala in fotografije:  Fani Šurca

Oglejte si tudi