Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Vandrovke na Štefanji gori

Začel se je mesec april in narava se je že kar precej odela v cvetje in zeleni travniki ponujajo svežino. Vandrovke smo v pomladnem času še bolj v pričakovanju naših mesečnih pohodov. V torek, 5. aprila nas je pot vodila na Štefanjo goro.

Trideset pohodnic in trije pohodniki smo se zjutraj naprej okrepčali s kavico v Cerkljah na Gorenjskem. Vodnik Milan nam je razložil, kako bo potekal ta pohod in v pričakovanju smo ga z veseljem poslušali.

Naša izhodiščna pot se je začela v Adergasu. Večina pohodnic je prvič slišalo za Štefanjo goro. Nahaja se nad samostanom Velesovo v Adergasu v predgorju Krvavca. Pot je bila v začetku malo bolj strma, nato prijetno položna skozi gozd. Milan nam je pripovedoval razne zanimivosti, ob poti smo spoznavali rastlinje, ki je v polnem cvetenju. Hodili smo počasi in uživali v pomladni naravi. Vreme je bilo kot naročeno za Vandrovke.

Med potjo smo občudovali Krvavec, Kalški greben, Grintovec in Kočno. Tudi Triglav bi lahko videli, ampak je bilo malo megleno. Planine so se bohotile v soncu in snegu. Nad Krvavcem je krožil helikopter.

Štefanja gora se nahaja na Gorenjskem in doseže višino 748 m. Štefanja gora je obiskana že od nekdaj. Na vrhu je cerkvica sv. Štefana, katere prednica je bila postavljena že v daljnem 12. stoletju. Pri cerkvici smo se oddahnili in naredili spominsko fotografijo, nato pa smo se spustili do okrepčevalnice. Ponujali so sir, skuto, smetano in ženske smo kar hitro nakupile nekaj domačih dobrot. Nekateri so se osvežili z domačim kislim mlekom.

Čas je prehitro mineval in morali smo se posloviti. Ura hoda v dolino po drugi poti je kar hitro minila. Spet smo okusili košček naše lepe Slovenije. Nastalo je veliko fotografij v mojem fotoaparatu in spomin bo ostal za vedno.

Tega pohodniškega torka se bomo Vandrovke  še dolgo  spominjale. Že pa se veselimo pohoda v mesecu maju, ki bo spet nekaj posebnega.

V  imenu skupine se zahvaljujem vodniku Milanu, ki ima velik smisel za vodenje. Hvala !!

Zapisala : Šurca Fani

Foto: Šurca Fani in Jerman Milan

Oglejte si tudi