Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
15°C
2°C
Oceni objavo

Tek svetovne harmonije

Tek svetovne harmonije je netekmovalna prireditev, kjer tekači tečejo s plamenico, katera simbolizira univerzalno stremljenje k bolj harmoničnemu svetu, miru, prijateljstvu. Tek je leta 1987 ustanovil Šri Činmoj, vizionar miru, atlet, filozof, glasbenik in pesnik, ki je svoje življenje posvetil naprednim idejam svetovnega prijateljstva in enotnosti. Tek je do danes potekal že v 140 državah sveta, pretečenih je bilo preko 500.000 km, sodelovalo je več milijonov posameznikov vseh starosti.

 

3. 6. 2013 je imela tudi naša šola (op. OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika) čast sprejeti mednarodno ekipo tekačev. Učenci 1. triade so se zbrali na šolskem dvorišču, kjer je prihod tekačev najprej pozdravila šolska skupina navijačic. Nato je skupina učencem predstavila, s kakšnim namenom in kakšnimi cilji tečejo preko celega sveta. Sledilo je ugibanje, iz katerih držav prihajajo tekači, ki so v svojem maternem jeziku povedali nekaj stavkov, učenci pa so skušali najti pravo rešitev in pri tem bili kar uspešni. Tako smo spoznali tekače iz Avstrije, Litve, Gvatemale, Japonske, Srbije, Mađarske, itd. Predstavili so nam tudi pesem Teka svetovne harmonije, katero so se naučili tudi učenci in jo na koncu skupaj zapeli. Lepo je bilo videti, ko je plamenica potovala iz rok v roke vseh učencev, razveselili pa so se tudi nalepk in štampiljk na rokah in še kje drugje.

 

Na koncu je sledil še simboličen tek vseh okoli šole, podelitev priznanj za udeležbo županu Vrhnike Stojanu Jakinu in naši ravnateljici Darji Guzelj.

 

Matjaž Bajec, učitelj športne vzgoje na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

 

Oglejte si tudi