Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Sončki na Vrhu Sv. Treh Kraljev

Vrh Sv. Treh Kraljev (884 m) je že bil naš nedosežen cilj v močnem sneženju, tokrat pa smo ga z lahkoto dosegli v čudoviti prebujeni pomladi. Pot smo začeli v kraju Sopot, vendar smo se po drugi poti kot lani povzpeli na vrh.  Vrh Sv. Treh Kraljev  je raztresena hribovska vas,na vzvišenem hribu samevata le cerkev s pokopališčem in župnišče. Cerkev je bila prvič omenjena že leta 1560, sedanja stavba je bila postavljena leta 1698. Z vrha, ki ima razgledno ploščad, je lep razgled na vse strani. Naobzorju pa se vidijo tudi gore od Krna, Triglava, Ble- goša, Ratitovca do Karavank in Kamniških Alp.

 

Z vrha smo se spustili po asfaltirani poti in stezi do Planinske koče na Vrhu Sv. Treh Kraljev, kjer smo pojedli malico iz nahrbtnika, nato pa pot nadaljevali proti Goropekam. Ves čas smo hodili po slemenu med dolinama Sovre in Račeve. Pot ni bila zahteva, ves čas pa so nas spremljali čudoviti razgledi in bujno cvetoči travniki in sadno drevje. Zadnji sneg in slana na tem področju nista naredila škode. Z Goropeškega griča smo se po kolovozu med travnik spustili do Goropek (698 m). Pred nami je bil lep pogled na Žirovsko kotlino, ki smo jo hitro dosegli po spustu skozi  gozd in čez rumene travnike.

 

V Žireh smo se ustavili na kavici in pivu, da smo počakali na avtobus. Na Vrhniko smo prispeli že pred drugo uro. Ker nas pot ni utrudila, smo lahko še ves popoldan namenili spomladanskemu delu.

 

Besedilo:    Vera Fefer

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Sonja Repnik

 

 

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi