Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Sončki na Učki

V torek, 7. junija, nas je pozdravilo prijazno sončno jutro, kot nalašč za pohod na naš želeni cilj – Učko. Po prijetni vožnji skozi Ilirsko Bistrico in preko mejnega prehoda Jelšane, smo se pripeljali na izhodišče na prevalu Poklon, kjer stoji planinska koča. S sedla smo krenili po vzhodnem pobočju Učke po poti, ki je bila sprva položna, kasneje pa vse strmejša in se povzpeli na sedlo med dvema vrhovoma, kjer smo si privoščili kratek počitek in malico.

Od tu smo se povzpeli levo na Suhi vrh (1333 m) do razgledišča, od koder se vidi Lovran in Kvarnerski zaliv. Po krajšem postanku smo se vrnili na sedlo ter zagrizli v strmi breg na najvišji vrh Učke – Vojak, visok 1.396 m, kjer stojita kamniti stolp, meteorološka postaja in TV oddajnik. Z vrha se odpira čudovit razgled na Istro in njeno okolico. Po prihodu na vrh se je vreme slabšalo, zato smo se hitro spustili z Vojaka do našega izhodišča na sedlu, kjer nas je čakal avtobus.

Za nami je bil tako ponovno še en prečudovit pohodniški dan, ki sta nam ga še polepšali dve naši slavljenki. Domov smo se vrnili pozno popoldne, veseli in polni lepih vtisov.

Besedilo:     Jana in Janez Kenk

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Sonja Repnik

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi