Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Sončki na Tigrovski krožni poti

Za drugi letošnji pohod nam je bilo namenjeno, da se odpravimo proti Primorski in sicer na Tigrovsko krožno pot, posvečeno spominu nekdanjih tigrovcev iz vasice Ocizla pri Kozini. Z avtobusa smo videli strugo Glinščice, ki izvira pri vasi Klanec pred Ocizlo.  Prav kmalu smo izstopili na robu vasice Ocizla in »vzeli pot pod noge«.

Rumene markacije so nas spremljale od znamenitosti do znamenitosti. Spustili smo se v prvo grapo, prečkali strugo, se dvignili iz grape in to se je ponovilo še večkrat. Nekatere potoke krasijo slapovi, ki padajo čez skalne pragove. Hodili smo ob koritih potočkov, ki vsi ob stiku z apnencem izginjajo v podzemlje. Jame so si kar sledile. Imenitna je Miškotova jama z znamenitim naravnim mostom pred vhodom, pa očarljiva Meletova jama, v katero v slapu pada potok Korošica. Z baterijskimi svetilkami smo se nekateri podali v Blažev spodmol. Jama je ponekod ozek rov in potrebna je bila pazljivost, da je nisi dobil po »buči«.

V nadaljevanju pohoda ni manjkalo ostankov iz 1. svetovne vojne. Ob poti je majhen muzej – v beton zalitih ostankov vojaške opreme in granat. Na pobočju pa množica kavern, bunkerji in dobro viden jarek.

Najlepši del pohoda pa je bil Tonetov šestdeseti rojstni dan ob prigrizku in kozarčku sredi gozda. Po prijetnem druženju smo zaključili krožno  pot in se dobre volje odpravili proti domu.

 

Besedilo:     Prebil Meri

Fotografije:  Danica Kos, Viktor Repnik, Sonja Zalar Bizjak

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi