Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Sončki na Slovenjegraškem Pohorju

Slovenj Gradec, 15.10.2013 - Čeprav smo vedeli, koliko vzpona nas čaka, je strmina zahodnega Pohorja presenetila kar nekaj Sončkov.

Sončki smo se v megleno jutro odpeljali po AC proti Štajerski. Skozi Velenje in naprej ob Paki smo mimo jame Huda luknja prispeli do Slovenj Gradca, kjer smo izstopili v naselju Legen.

Prve korake smo naredili po asfaltu, prečkali potok Barbara in kmalu krenili s ceste na markirano planinsko pot. Pod Gradiščem nas je vodila v gozd in v meglo ovito strmo pobočje Kremžarjevega vrha. Malo pod vrhom je koča in tam je posijalo tudi sonce. Megle so se ujele v pobočja vrhov v daljavi, v dolinah pod nami pa so počivala koroška mesta in vasi. Od koče smo se povzpeli na Kremžarjev vrh (1164m) in se od tam skozi obširne pohorske gozdove spustili do sedla Mačkov križ in mimo Mačkovega vrha na Brneško sedlo (1001m), nato pa se ponovno zagrizli v gozdno strmino do Kaštivskega sedla (1191m). Tokrat se je strmina poigravala z našo vzdržljivostjo in nikakor ni popustila. Spremljala nas je po stezah vse do Partizanskega doma.

Med hojo do vrha Male Kope (1524m) so se trave navihano poigravale v vetru in sonce je zlatilo robove gozda. Pobočja, prekrita z drobnim listjem borovničevja, so žarela ognjeno rdeče. Narava je v soncu uravnovesila paleto jesenskih barv. Med temno zelenimi smrekami so rumenele bukve in kostanji,v gozdu ob travnatem pobočju Velike Kope je žarela jerebika. V močnem vetru, ki je naenkrat pooblačilo nebo, smo dosegli vrh Velike Kope (1541m). Med zadnjim spustom smo v plapolanju visokih trav občudovali Dravsko dolino z Mariborom v daljavi.  Pred nami je vabila koča na Ribniškem Pohorju, mi pa smo se napotili do Grmovškovega doma na sedlu Pungart (1374m), kjer nas je čakal avtobus.

Z zatonom sonca smo se vračali proti Šaleški dolini in do doma nismo dremali, kar bi sicer pričakovali, saj smo prehodili 15 km in  naredili 1375 m vzpona. Občutek, da smo premagali strme koroške klance in pobožali z očmi in srcem ta lepi del naše domovine, je odvzel utrujenost. Pohorski razgledi in gozdovi so se vtisnili in nas še vabijo. In v zraku se še zazna prijeten vonj mogočne smreke, ki jo je pohorski kmet pred našimi očmi zasekal in podrl na predvideno mesto.

 

Zapisala:      Marija Dolinar, komentar Sonja Repnik

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak, Sonja Repnik

 

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi