Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pot po Krasu

V torek,  27. 10. 2015 smo se Zimzeleni  odpeljali  proti Krasu z namenom, da prehodimo zahodni niz vrhov Črnih hribov.  Peljali smo se mimo Štanjela, Komna, Temnic  do  sedla med Vrtovko in Renškim hribom, kjer smo izstopili. Pozdravil nas je lep sončen dan s pogledom na Novo gorico in okolico.

Prehodili smo tudi del poti, ki se imenuje Pot miru. V  teh krajih  je med 1. svetovno vojno potekal del Soške fronte, kjer so se italijanske in avstro-ogrske enote  bojevale za naše  ozemlje. Avstro-ogrske vojake je vodil  general Boroević.

Najprej smo se povzpeli na Renški vrh, nato pa nadaljevali čez Veliki vrh, Fajtji vrh in Veliko Medvejšče do Cerja. Med pohodom smo občudovali prelep pogled na čudovite barve jesenskega ruja. Barve so žarele v rumeni, zeleni, oranžni , rdeči in temno rdeči barvi. Ne vem kateri odtenek barve je bil lepši. Lahko pa si v teh odtenkih predstavljaš tudi prelito kri  vojakov, ki so padli v eksplozijah granat, min in drugih sejalcev smrti.

 Na Cerju stoji trdnjavi podobna zgradba, posvečena braniteljem slovenske zemlje.  Sedemnadstropni spomenik povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost slovenskega naroda. Izpred stavbe je veličasten razgled do Jadranskega morja, Dolomitov, Julijskih Alp, Vipavske doline in na Soško ravan.

Iz  Cerja smo odšli proti Lokvicam. Smerokaz nam je pokazal pot do kamnitega prestola, poimenovanega po armadnemu poveljniku avstro-ogrske vojske, generalu Boroeviću. Poleg stoji spomenik, posvečen nadvojvodi Jožefu, poveljniku avstro-ogrskega VII. korpusa. Na spomeniku so granate, ki predstavljajo strani neba.

Po vrnitvi na pot, ki vodi do Lokvic smo skrenili s prave poti. Vendar smo bili nagrajeni, saj smo videli še jamo Pečinko, ki sta jo obe vojski uporabljali za zaklonišče ter se povzpeli na razgledni vrh Pečino, od koder so vojaki  so imeli pregled čez ves predel fronte tega dela Krasa. V lepem vremenu in toplem soncu nam ni bilo odveč, da smo podaljšali pohod, ki smo ga zaključili v Lokvicah. Avtobus nas je zapeljal do  turistične kmetije Grča, kjer je po obilnem kosilu in ob dobri kapljici družba oživela. Bil je skoraj že mrak, ko smo prispeli domov.

Zapisala: Marta Popit

Fotografije: Joža Miklavčič, Sonja Zalar Bizjak in Milan Jerman

Oglejte si tudi