Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Pohod Sončkov na Češko kočo

Jezersko, 18.06.2013 - Končno lep sončen dan za obisk Češke koče na Spodnjih Ravneh in pogled na strma severna ostenja Grintovcev, ki nam običajno kažejo le položnejša južna pobočja.

Na zadnji  izlet pred poletjem  smo se pohodniki skupine Sončki  odpeljali do Zgornjega Jezerskega, kjer smo zapustili avtobus. Po ledeniški dolini Makekove Kočne, ob potoku Mlinarica, smo zavili v prekrasne smrekove gozdove.

Na razcepu poti proti slapu Čedca smo krenili navzgor čez gozdno poseko in  hodili dobro uro skozi  dišeč smrekov gozd.  Gozdna meja je  kmalu ostala za nami, mi pa smo skozi nizko ruševje kmalu prišli do sklanih sten, ob katerih je potekala planinska  pot, ki je dobro zavarovana z jeklenicami in  »vojtrcami«.  Pred nami se je odprl pogled na  snežene Ledine, pod nami je počivala ledeniška dolina Ravenska Kočna,  v gozdu ob robu doline pa je tekla  reka Jezernica.

Med skalovjem  je še cvetelo resje, podlesne vetrnice,  alpske velese  in gorski sroboti.  Zagrizli  smo se čez »Hudičeve kvance« in kmalu za zadnjim ovinkom, nad rušjem, zagledali  slovensko zastavo, naslednji trenutek tudi Češko kočo na Spodnjih Ravneh.

Ob daljšem postanku smo se  lahko nagledali področij cvetočega slečnika in dlakavega sleča, ki bo šele pričel s cvetenjem. Občudovali smo od sonca obsijano Babo,  Ledine s snežišči, Rinke, greben Dolgega hrbta. Opazovali  smo  poti, ki po meliščih in strminah vodijo na Grintovec, Kočno, Skuto...

Vračali smo se po strmem grapastem terenu čez Štularjevo  planino do dna doline in po poti, kjer so dišali pokošeni travniki,  do Planšarskega jezera. Nadihani gorskih lepot smo se razpoloženi  vrnili domov.  

 

Zapisala:     Marija Dolinar

Fotografije: Sonja Z.B., Tatjana Rodošek, Danica Kos, Sonja R.

Zemljevid:   Srečo Kenk

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi