Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Matevž Homovec: ''Na zadnji tekmi želimo zmagati in postati prvak 4. SKL''.

Pred odločilno tekmo za prvaka 4. SKL smo se pogovarjali s kapetanom Košarkarskega kluba Vrhnika. Matevž Homovec je član kluba že od leta 1996. Istega leta je bil klub tudi na novo postavljen (nekaj časa se je imenoval KK Vrhnika '96).


Letos vam je kot ekipi končno uspela uvrstitev v 3. SKL. Kako vi gledate na ta uspeh?

Ja, letos nam je končno uspelo. Imamo pa pred zaključkom sezone še en cilj – na zadnji domači tekmi premagati ekipo Ježice in s tem tudi dvigniti pokal oz. postati prvak 4. SKL. Če nam bo uspelo tudi to, bo sezona res izjemna! Ob tej priložnosti bi res povabil vse, da se nam pridružijo še zadnjič in pripomorejo k novemu uspehu vrhniške košarke (sobota, 2. april ob 15:30 uri v dvorani OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki)!

 

Kakšen je bil torej recept letos, da vam je uspelo?

Pravzaprav je recept enak že vsa štiri leta, odkar je na Vrhniki zopet članska košarka. Dejansko pa imamo letos glede na ekipo najmanj ''zvečeno'' ekipo. Vsako leto smo izgubili kakšnega pomembnega igralca, so se pa nam priključili mlajši igralci. Sicer smo bili blizu uspeha že lani, ko nam je res malo zmanjkalo do uvrstitve v ligo višje. Morda še bolje, saj smo letos res dominirali in doživeli do tega trenutka le dva poraza v prvenstvu, ki je bilo zelo dolgo. Pravi recept pa je zagotovo odlično delo z mladimi in uigranost. Mislim, da smo dokončno spoznali in osvojili način dela, ki ga zahteva trener Matic Vidic. Vsak točno ve, kaj je njegova naloga, kaj se od njega pričakuje. Ko to prenesemo na igrišče, smo težko premagljivi. Mladinci zato niso imeli težav k priključitvi članski ekipi. Skupaj z trenerjem mlajših kategorij (Vlado Bek) dobro sodelujeta, tako da ni bilo večjih težav pred začetkom sezone. Priznam, da sem presenečen, da nam je uspelo nanizati toliko zmag v sezoni s precej pomlajeno ekipo.

 

V klubu ste že 20 let – kako gledate na košarko sedaj in takrat, ko ste začeli igrati?

Ja, dejansko sem začel trenirati pred točno 20. leti. Takrat je klub začel na novo in vse od leta 1996 sem član KK Vrhnike. Vmes nekaj let žal ni bilo članske ekipe, tako da sem moral ''mirovati'', ko pa sem slišal, da se članska ekipa ponovno sestavlja, nisem razmišljal dvakrat.

V mlajših starostnih kategorijah je bila košarka bolj igra in zabava. Prehod na mladince pa je to igro spremenil v nekaj bolj resnega. Takrat je bil naš dolgoletni trener Klemen Krašovec in največ smo se naučili prav od njega. Od takratne ekipe mislim, da je aktiven samo še Julijan Grgić, bilo pa je tudi nekaj perspektivnih igralcev, ki so prestopili v klube, ki so igrali v višjih ligah.

 

Kakšna je vaša vloga kot kapetan tako mlade ekipe?

Kot kapetan jih poizkušam čim bolj motivirati, vzpodbujati – tako na treningih, kot tudi na tekmah. Praktično vsi igralci so od mene mlajši vsaj 7 let ali več, so mladi in zagnani. Zato jih je včasih treba malce ''zabremzati'', povzdigniti glas. Morda je kdo včasih užaljen, ampak vse to morajo vzeti kot pozitivno kritiko. Vsem želimo dobro, da se razvijejo v dobre igralce, zato morajo tako kritiko čim prej sprejeti. Se pa v garderobi in izven igrišč super razumemo, kemija v ekipi je res odlična. Tudi mladinci na tekmah dokazujejo, da bodo kmalu postali ključni igralci, če bodo seveda trdo trenirali še naprej. Konec koncev so nekajkrat letos že odločili tekmo. Ko dobro opravijo svoje delo jih seveda tudi pohvalimo. J

 

S člansko ekipo ste se že veselili preboja v višjo ligo. Kakšni so bili občutki takrat in kako je danes?

Res je, pred leti (bil sem še mladinec) smo se s člansko ekipo prebili v takratno 1.B ligo (današnjo 2. ligo). V obeh primerih je v ekipi vladalo odlično vzdušje. To je eden ključnih dejavnikov, da ekipe lahko zmagujejo. Tudi takrat smo bili precej dominantni, v celotni sezoni mislim, da smo doživeli samo 2 oziroma 3 poraze. Je pa bila zasedba takrat izjemno močna in precej drugačna od letošnje. So pa občutki v letošnji sezoni ob uspehu še lepši, saj nam je to uspelo z zelo mlado ekipo, ki v celoti prihaja iz domačega okolja. Prav vsi igralci smo vzgojeni na Vrhniki ali bližnji okolici.

 

Že razmišljate o prihodnji sezoni? Ste se v klubu že kaj pogovarjali, kako naprej?

Ne, o prihodnji sezoni se še nismo praktično nič pogovarjali. V soboto imamo še eno tekmo, na kateri želimo zmagati, potem se bomo usedli in pogovorili, kako naprej. Bomo pa potrebovali najbrž kakšno okrepitev, predvsem pod košem. Smo ena izmed najmanjših ekip v ligi. Kar pa nadomestimo z borbenostjo in odločnostjo.  Kot rečeno, najprej moramo sezono zaključiti, potem spočiti glave in nato pogovarjati o prihodnji sezoni.

 

Za konec – imate kakšen poseben ritual v ekipi?

Ja, z ekipo pred vsako tekmo v garderobi eno ''zapojemo'', da vzdignemo raven adrenalina. Je tako že na ogrevanju precej bolj veselo in vhod v tekmo lažji. Moram pa pohvaliti tudi naše zveste navijače, ki so med najštevilnejšimi (in najglasnejšimi) v 4. SKL. Brez njih bi bila uvrstitev v 3. SKL vsekakor precej težja.

Na tem mestu bi še enkrat želel povabiti vse na sobotno tekmo (2. april), ki bo v ugodnem terminu, že ob 15:30 v dvorani OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki. Imeli bomo tudi nekaj nagradnih iger, najmlajši bodo prejeli diplome,… In upamo, da bomo po tekmi tudi vzdignili pokal za prvaka!

Oglejte si tudi