Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Iz Podnanosa v Griže nad Vipavsko dolino

Naši redni pohodi vsak drugi torek v mesecu se kljub letnemu planu ravnajo po vremenu.  Napoved za naš torek je bila lepša za zahodni del  Slovenije, zato smo se odpravili proti Vipavski dolini, točneje v Podnanos.

Sprehodili smo se po zgodovinsko zanimivi vasici, si ogledali cerkev sv. Vida iz 13. stoletja, “plac” – trg pod zvonikom, kjer naj bi se v 15. in 16. stoletju shajali trgovci z žitom.

 

Po ozkih ulicah nas je pot peljala  ob potoku Pasji rep čez enoločni kamniti most do rojstne hiše avtorja glasbe slovenske himne Stanka Premrla in narodnega heroja Janka Premrla – Vojka.

 

Podnanos je bil tudi glavno prizorišče filma Tistega lepega dne.

 

Mimo Zajčjega gradu, domovanja Tavčarjevih, smo prišli v Orehovico in v sredini vasice sledili smerokazu proti Kjeclu, na katerem so domačini postavili mini Aljažev stolp .

 

Nadaljevali smo po gozdnem kolovozu do cerkvice sv. Socerba, kjer smo si privoščili malico in lep razgled na Vipavsko dolino in okoliške hribe.

 

Nadaljevali smo mimo cerkve sv. Ane, kjer  je bilo posnetih nekaj kadrov filma Ne joči, Peter in si ogledali bližnji kal. Nato smo se spustili v vas Vrabče. Pogledi so nam uhajali na stara češnjeva drevesa, polna zorečih češenj.

Iznad Vrabč se strmo dviga 605 m visok hrib Tabor, ki naj bi vaščanom služil kot zavetišče pred turškimi vpadi v 16. stoletju.

 

Ker je bilo vreme ugodno, smo se povzpeli še do taborske cerkve, nato nas je čakal le kratek spust  ob trasi vodovoda do vasice Griže na 412 m. 

 

Tako smo zaključili 13 km prijetnega pešačenja in komaj čakali na kavo v bližnji gostilni.

Hvala naši Elici in vodniku Romanu, ki sta nam 36 udeležencem pohoda odkrila nov košček lepe Slovenije.

Po okolici med griči in vinogradi , koder smo hodili,poteka tudi tradicionalna “Otmarjeva pot”, romarska pot, ki nosi ime po predsedniku PD Vipava in dolgoletnem župniku Otmarju Črnilogarju, ki jo bomo prehodili kdaj drugič.

 

Zapisala: Marjana Kolenko

Fotografije: Joža Miklavčič

Oglejte si tudi