Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dražgoše 2014

Hitro smo se odločili katero smer bomo prehodili. Nobene od 11-ih., ki jih je objavil organizator tradicionalnih spominskih dogodkov v počastitev 72. obletnice znamenite Dražgoške bitke.  Lintverni pač, čakamo na prave priložnosti, v pravem času. Pogoji za pohod s Soriške planine na Ratitovec v zimskem času so bili idealni. Zapeljali smo se tik pod Soriško planino. Vse nas je pričakalo spokojno, brez snega, nebo pa kot "špegu". Prav prijetno smo bili "sprejeti" v tem prijaznem okolju.

 

S pravim lintvernskim navdihom smo krenili proti Ratitovcu. Počasi smo se vzpenjali skozi gozd, tu in tam se je že pojavila kakšna sramežljiva zaplata snega. Ko smo dvignila iz gozda se nam je ponudila čudovita panorama na vse strani. Pogledi na Bohinjske gore in Julijce v celoti, pa na Karavanke prav tja do Kamniško Savinjskih Alp so bili prekrasni. Le proti jugu nam močno sonce ni dovoljevalo bolj sproščenih pogledov. Izkoristili smo enkratno priložnost za fotografiranje.

 

Kmalu smo se približali grebenu Ratitovca in se sprehodili čez prvi Žbajnek imenovan in 1538 m visok ter čez drugi predvrh Kremant (1654 m). Snega je bilo že nekaj več, vendar ni povzročal težav. Bolj nas je utrujal led "nabrušen" od vetra. Po kratkem počitku smo nadaljevali proti Altemavru (1679 m). Led nas je vse bolj oviral in lepše se je bilo povzpeti čez sam vrh po suhi travi.

 

Enkratni razgledi na vse strani, aparati so »škljocali«, saj take priložnosti zlepa spet ne bo. Kmalu smo se približali Krekovi koči, kjer je bilo že veliko obiskovalcev.

 

Pokramljali smo ob čaju, tudi slovesnost v Dražgošah se je medtem že končala. Tokrat smo se spustili kar proti Povdnu in pohod zaključili na Prtovču.

 

Prešerno razpoloženi smo posedli v avtomobile in se odpeljali na zasluženo tradicionalno kosilo h Kvedru v Sp. Lušo. Seveda sta tudi Ciril in Peter  izkoristila "ponujeno priložnost" in nas pogostila na račun svojih rojstnih dni, ki jih praznujeta v tem mesecu. Še prevoz na Vrhniko in končal se je eden najlepših pohodov v zadnjem obdobju. Na tem čudovitem pohodu smo sodelovali Bankir, Betajnov`c, Duno, Cvele, Grintov`c, Ligojn`c, Peter, Povžar, Stari, Špik in Vezist.

 

Fotografije so prispevali Grintov`c, Ligojn`c,  Špik in Vezist, ki je pohod tudi dokumentiral.

Oglejte si tudi