Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dražgoše 2013

Lintverni vsako leto počastimo spomin na legendarno Dražgoško bitko. Tako je bilo tudi letos, ko je od junaških bojev in požiga Dražgoš minilo že 71 let. Čeprav je še nekaj dni nazaj kazalo lepo, se je vreme muhasto obrnilo in nas nič kaj prijazno sprejelo na Prtovču.

Rahle meglice so se že ovijale okrog vrhov, posamezne snežinke pa so sramežljivo poplesavale v mrzlem jutru in vendar, v nas je bilo trdno upanje, da  osvojimo Ratitovec. Odločno in brez pomislekov smo se povzpeli preko Razorja. Pot je bila deloma poledenela, snega pa le za vzorec. Narava je bila videti kot snežna koprena, pripravljena, da si v naslednjih nekaj urah nadene debel snežen plašč.

V prijetnem klepetu smo se kar hitro povzpeli do Krekove koče, kjer smo si privoščili nekaj počitka. Pot smo nadaljevali ob nekdanjem rudniku proti Kosmatemu vrhu. Snežni val se je počasi in vztrajno bližal. Tudi zato je nekdo hudomušno pripomnil, da na Kosmatem vrhu nihče ne deli medalj, zato smo jo odbrzeli kar ob vznožju ter v velikem ovinku zopet zavzeli pravo smer proti gozdovom Jelovice. Snežna nevihta nas je vse bolj dohajala in končno se je vsulo, kot se za pravo zimo spodobi. Naš korak je bil samo še bolj odločen. Le ledene plošče pod novozapadlim snegom so se "potuhnile" in kar nekaj "piruet" se nam je pripetilo preden smo prispeli na Raztovko, kjer nas je potrpežljivo počakala naša logistika.

Pohod je bil zahteven, pravi zimski, vožnja nazaj v dolino po novozapadlem snegu pa je bila prava umetnost. Duno in B`čar sta prevzela odgovorno nalogo voznikov in nas varno pripeljala h Kvedru, kjer smo dodali še piko na i. Na tradicionalnem kosilu smo čestitali našemu Staremu za častitljivih 80 let, ki jih bo dopolnil v teh dneh.

Spomin na Dražgoše je bil počaščen, pohod na Ratitovec pa doživet kot že dolgo ne. Druženje pri Kvedru je bilo prav prijetno saj smo ponovno obudili marsikateri "lintvernski" dogodek iz preteklosti.

V letošnjem pohodu v spomin na Dražgoško bitko smo sodelovali: Bankir, Betajnovc, B'čar, Cvele, Duno, Grintovec, Marč, Padalc, Povžar, Stari, Špik ter Vezist.

Fotografije: Grintovec in Špik

Besedilo: Vezist

Oglejte si tudi