Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Cekinčki že deset let na skupnih poteh

Že ob sprejemanju programa pohodov za leto 2015 smo bili vsi seznanjeni z dejstvom, da bomo v letošnjem letu Cekinčki praznovali deseto obletnico začetka skupnih pohajanj po slovenskih gorah in planinah. Ker je bil točen datum začetka  28. maj 2005 in prvi »skupni cilj« Slavnik, ni bilo potrebno veliko pogovorov, da je bil sprejet sklep, da se v soboto, ki bo najbližja obletnici, podamo na kraj »prvega srečanja 63 pohodnikov«.

Na dogovorjeni in zapisani datum, 6. junij 2015, se nas je že pred osmo uro, v vasi Skadanščina, zbralo sedemintrideset Cekinčkov, katerih skupna želja je bila prisostvovati svečani obeležitvi, za našo skupino, pomembnega jubileja. Pričakalo nas je modro nebo, na katerem se je, kljub dnevu, še vedno sramežljivo kazala luna. Očitno je tudi njo zanimalo, kaj zanimivega imamo na današnji dan početi na Slavniku.

Pot skozi vas in prvi vzpon sta minila brez posebnosti, nakar nam jo je zagodla narava. Pot, po kateri smo bili na Slavniku pred nekaj leti, je bila zatrpana z debli, ki so padla kot posledica žledi, zato smo se morali kar hitro odločiti za »rezervno različico poti«. Tudi tokrat pa se je izkazala resnica, da so bližnjice najdaljše poti med krajem A in B. Krenili smo po široki, lepo urejeni gozdni poti in v križišču krenili na lepo, travnato potko, ob kateri ni manjkalo vsako vrstnega cvetja. Preko podrtih debel, kamenja in korenin smo pogumno korakali vrhu naproti, a ves čas je nekaj motilo. Pot je vztrajno lezla proti severu in navzdol, tako, da smo se po nekaj dolgih minutah hoje odločili za pogled nazaj in sprejeli odločitev, da bo, če hočemo na vrh, pač potrebno kreniti navkreber . Četica se obrne in ob drugem poskusu uspeh ni izostal, saj smo se kmalu znašli na travnikih, polnih raznobarvnega cvetja pod vrhom Slavnika, nad katerim se je našim naporom smejalo vroče sonce.

Po kratkem postanku pred kočo in nadomestitvijo izgubljene tekočine, smo sprejeli sklep, da odidemo na bližnjo Grmado, kjer bomo opravili uradno »slovesnost ob obletnici« skupine Cekinčki.

Na Grmadi smo, kot bi bili v avditoriju, posedli na greben pred požarno opazovalnico in se najprej naužili prekrasnih pogledov na Jadransko morje in obzorje, saj je prekrasen dalj dovoljeval pogled do Dolomitov. Privoščili smo si tudi misli spustiti nekoliko v preteklost in vsak pri sebi obujali spomine na prehojene skupne poti. Potem je na sceno stopil Milan in v kratkem nagovoru ter zgodovinskem pregledu podal dogajanje zadnjih desetih let, ko so nekateri od začetka, drugi nekoliko kasneje prehodili nemalo poti, opravili mnogo višinskih in dolžinskih kilometrov ter prelili neznano količino znoja.

V poročilu Bančnega športnega društva NLB za leto 2005, ki ga hrani Milan, je zapisano, da se je prvega vzpona, 28. maja 2005 na Slavnik, udeležilo 63 delavcev NLB. V nadaljevanju nagovora je Milan orisal celoten zgodovinski potek dogodkov, od lepih in prijetnih (kar so bili vsi pohodi ), do manj prijetnih (ko so nas razmere in odnosi v NLB prisili, da smo odšli pod okrilje Planinskega društva Vrhnika in tam postali Cekinčki). Poseben pozdrav je seveda namenil tudi pohodnikom, ki so bili, poleg njega, tako na prvem, kot tudi na jubilejnem pohodu na Slavnik (Alenka, Meta, Jožica, Ksenija in Zdravko). Po svečanem nagovoru in več skupinskih fotografiranjih, smo se odpravili proti koči na Slavniku ter si tam privoščili daljši postanek z raznovrstnimi dobrotami, ki so jih pripravili oskrbniki koče. Svoje je dodalo tudi sonce, ki je neutrudno grelo naša telesa, lenobno nastavljena njegovim žarkom. Ker pa vse lepo prehitro mine, je minilo tudi lenobno poležavanje in že je bilo treba na pot proti Skadanščini. K sreči se je pot vila po gozdu na vzhod, tako, da je bila hoja vseeno nekoliko znosnejša kot dopoldanski vzpon na vrh.

Prekrasen dan, lep jubilej, sončno vreme in vzpon na Slavnik, skratka dan, preživet v družbi pravih prijateljev. Kaj lepšega lahko človek še želi!

Napisal: Miran Klavora

Fotografirali: Miran Demec, Miran Klavora, Andrej Kolenc in Metod Vesel

Oglejte si tudi