Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Barjani na Sv. Treh kraljih

V torek, 9. decembra, smo se Barjani podali na naš zadnji planinski pohod v letu 2014. Kot običajno vsak drugi torek v mesecu,  je bila naša vodnica Sonja. Z nami je bil  tudi vodnik Frenk, ki na vsakem pohodu skrbi, da se na koncu kolone kdo od nas ne izgubi. Po programu nas je čakal pohod po Vrtovčevi poti na Primorskem. Po več kot enem tednu oblačnega  in meglenega vremena, se je v torek le pokazalo izboljšanje, vendar je vremenska napoved prav na področju Vipavske doline napovedovala močno burjo. Že smo se odpeljali z Vrhnike v smeri proti Logatcu, ko nas je vodnica Sonja seznanila s spremembo našega programa pohoda. Naš novi cilj: Vrh sv. Treh kraljev. Ker našim vodnikom zaupamo, da vedno pravilno presodijo, kaj je v določenem času najboljše za skupino, smo nov predlog brez ugovarjanja sprejeli.

Po kratkem postanku v Logatcu, smo pot nadaljevali po vijugasti cesti mimo Rovt do kraja Sopot, kjer smo izstopili iz avtobusa in pričeli naš pohod ob reki Sovri.  Sonja nam je povedala, da je na naš današnji pohodniški cilj Vrh sv. Treh kraljev možno več pristopov, mi pa da bomo uporabili enega manj znanega. Po poti mimo Hleviš smo pred Hlevnem vrhu zavili iz asfaltirane poti najprej na makadamsko in končno tudi na gozdno pot. Na razpotju, kjer se cesta odcepi desno proti Smrečju, smo izbrali smer levo in se ustavili pred zanimivostjo, pred vhodom v jamo, kjer je vhod v »dvorane«, izklesane za vojaške potrebe oz. obrambo Rupnikove linije iz  tridesetih letih prejšnjega stoletja. Vodnica nam je razložila, da jama skriva splet mnogih hodnikov in dvoran pod celim hribom.

Mimo koče PD Rovte smo ponovno zavili na gozdno pot in naš cilj, cerkev sv. Treh kraljev (884 m) je bila že skoraj pred nami. Na vrhu se nam je odprl lep pogled na zasnežene vrhove Krna, Porezna, Blegoša, … le Triglav se je skrival v kapo iz oblakov. Pot smo nadaljevali v smeri proti Žirem. Vodstvo je prevzel vodnik Frenk in nas popeljal mimo nekaj naselij in samotnih kmetij do planinskega doma na Goropekah. Po krajšem počitku smo nadaljevali samo še navzdol in že smo se znašli v Žireh, kjer nas je čakal avtobus. Po trinajstih kilometrih hoje nas je pogostila pohodnica, ki je te dni praznovala rojstni dan. Nato smo rade volje posedli v avtobus, saj smo vedeli, da nas čaka še eno prijetno doživetje – kosilo v gostilni Pri Kranjcu na Vrhniki.

Še preden smo posedli, nas je Marija Armič vse presenetila z darilcem. Po slastnem kosilu se je naša organizatorka Metka v imenu vseh zahvalila našim vodnikom za njihovo celoletno požrtvovalno delo, priložnostno darilce pa so dobili tudi trije pohodniki, ki so se udeležili vseh pohodov v letošnjem letu. Druženje je minilo v sproščenem in prijetnem vzdušju, za izobraževalni del pa je poskrbel še Milan Jerman, ki se nam je pridružil po kosilu, ter nam teoretično in praktično demonstriral pomen in uporabo »derezic« na pohodih v zimskem času.

Tako smo Barjani zaključili zadnji pohod v letu 2014, prejeli smo tudi program pohodov za leto 2015 in se že veselimo našega prvega v naslednjem letu.

Barjani, srečno in zadovoljno novo leto 2015

vam želita Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Andreja Mole,  Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Oglejte si tudi