Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Zahtevajo več podatkov in odgovorov

Sinja Gorica, 20. maj – V zgornjih prostorih sinjegoriškega gasilskega doma se je zbrala množica občanov, ki so zahtevali od občine in Kemisa odgovore na svoja vprašanja v luči nedavnega požara in posledičnega onesnaženja.
Srečanje, ki ga je vodila odvetnica Civilne iniciative Eva Lavtar, je od direktorja Kemisa Emila Nanuta zahtevala jasne odgovore kaj je zagorelo in kako je z onesnaženjem ter kako bo potekala sanacija. Nanut je znova pojasnil, da je računalnik s podatki o vrsti in količini nevarnih snovi, ki so jih hranili, uničen. Zagoreli naj bi laki, barve, olja, del sijalk, onesnažena embalaža… 

Zagorelo je približno tri ure po tem, ko je tovarno zapustil zadnji delavec. Nekaj občanov je izrazilo presenečenje, da Kemis nima fizičnega varovanja tudi izven delovnega časa.
Požar v Kemisu ni bil prvi. Manjši, drobni požari so se dogajali že v preteklosti. Kot je dejal Nanut, so ti nastajali med delovnim procesom, »vsak mesec je bil kakšen", a so bili uspešno zatrti že v kali.  

Nanut je še dejal, da bodo delno sofinancirali obleke oziroma opremo za gasilce ter da želijo vzpostaviti Kemis nazaj – v še boljšem stanju – ter da pri tem računa na podporo tako lastnika (Gorenje) kot lokalne skupnosti. Na to izjavo se je iz publike slišalo: »Lahko, a ne tukaj!«

Župan Stojan Jakin je pojasnil nekaj dejstev o umestitvi Kemisa na to območje. V 60. letih je občina določila to območje za degradirano, zato je najprej zrasla deponija, na ta konec (v Ljubljanico) je usnjarna izpeljala tudi svoje odplake. V 80. letih je bilo to območje zarisano kot »komunalno območje«, zaradi česar je najprej vzniknilo Komunalno podjetje Vrhnika, nato še Center za ravnanje z odpadki. V luči tega je Kemis, kot je dejal župan, od enega od domačinov kupil zemljo, in na njej zgradil svoje prostore. Glede prihodnosti Kemisa je dejal, da se ne želi opredeljevati, dokler ne bo znanih vseh meritev in raziskav ter tudi, da ima glavni jeziček na tehtnici država in ne občina. Prav tako ni želel prejudicirati ravnanje občine, v kolikor bo Kemis znova potreboval okoljevarstveno dovoljenje.

Na srečanju je bil tudi predstavnik Gorenja, ki je lastnik Kemisa. Ta je dejal, da so znotraj Gorenja ustanovili krizni štab in da primer budno spremljajo. Po njegovih besedah bo potrebno stanje najprej sanirati, nato pa se odločiti kako naprej.

Iz občinstva je bilo kar veliko vprašanj, pa tudi mnenj, ki so leteli na goste ali na primer kot tak. Slišati je bilo, da meritve ne bodo mirodajne, dokler se ne bo vedelo kaj je sploh izpuhtelo v zrak, saj se do tedaj niti ne bo vedelo natančno kaj iskati. Zato je odvetnica prosila Nanuta, naj v naslednjih dneh pripravi natančen popis snovi, ki je zgorela. Naprosila je še občinski štab Civilne zaščite, da takoj, ko bodo znani rezultati meritev prisotnosti živega srebra v zemljinah o tem na krajevno običajen obvesti občane. Govora je še bilo, da bi se znotraj Civilne iniciative oblikovala skupina, ki bi nato lažje vodila pogovore s predstavniki Kemisa, ter da bo komunicirala preko portala, ki ga berete.

Po dveh urah je bil zbor zaključen, in sicer z zahvalo in aplavzom gasilcem, ki so obvarovali občane pred najhujšim.

Gašper Tominc 

Oglejte si tudi