Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Za varno in življenja polno starost!

Natanko pred štirimi leti sem se na tem mestu v naslovu prispevka zastavil vprašanje: »Letošnji veseli december mejnik med visoko gospodarsko rastjo in gospodarsko recesijo?«. Sredi leta 2008 so namreč naši in tudi svetovni mediji začeli vse pogosteje opozarjati, da je obdobje visoke gospodarske rasti nepreklicno mimo in da se je začela svetovna gospodarska kriza. Takrat sem izrazil upanje, da je to spoznanje, kakor je grenko, tudi zdravilno, saj nas na svojski način sooča z večjo odgovornostjo do ravnanja z viri, ki so nam zaupani.
Žal se dobra štiri leta po tem pred nami ponovno drastično zarisuje nov, verjetno še globlji ciklus gospodarske, finančne in seveda vsaj v enaki meri tudi moralne krize. Ker velja za tovrstne krize nekakšna zakonitost, da vzpon z dna krize traja še dlje kot traja obdobje upadanja gospodarske rasti, postavlja le-to pred vse nas izziv, da kot družba in kot narod, v prvi vrsti pa vsak sam zase, najdemo način in pot moralnega očiščenja. Adventni čas nas še na prav poseben način kliče k takim osebnim odločitvam. In samo seštevek množice osebnih tovrstnih odločitev lahko rodi novo kvaliteto odrešenja izpod spon neobvladljivega divjega prerazporejanja dobrin od revnih k bogatim. Samo po takem adventu lahko praznovanje božiča prinaša novo luč, novo upanje, ki ga potrebujemo prav vsi ob vstopu v novo leto. Kajti zavedati se moramo, da je kriza, v kateri se nahaja naša domovina in ves svet, dejansko odraz propada temeljnih vrednot, na katerih stoji današnja civilizacija. To so poštenje, pravičnost, solidarnost in nenazadnje ljubezen, ki je osnovna prvina v praznovanju božiča. In le, če bo pozitivna energija, zbrana v protestih množic po naših ulicah, rodila nov (prenovljen) družbeni red, ki bo slonel na teh vrednotah, ostaja upanje, da bomo pridobitve civilizacije ohranili tudi za naše zanamce.

V iztekajočem se evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti smo na samem začetku tega leta v našem domu obeležili z odmevno okroglo mizo o zametkih medgeneracijskega centra na Vrhniki. Lahko bi rekli, da so nas pri tem bolj ali manj zavestno navdihovale prav omenjene vrednote.

V tem okviru smo tukaj zaposleni ponovno jasno definirali poslanstvo Doma upokojencev Vrhnika. To pa je: vsem stanovalcem doma s kakovostno oskrbo in zdravstveno nego ter ambulantno zdravstveno obravnavo v samem domu lajšati starostne in zdravstvene težave in jim zagotavljati mirno, varno ter prijetno starost. Ob tem pa s prijaznim vzpodbujanjem dobrih medsebojnih odnosov v sodelovanju s svojci, prostovoljci iz ožje in širše lokalne skupnosti nuditi stanovalcem doma čim več aktivnosti, ki zadovoljujejo njihove potrebe po sproščanju, dobrem počutju, samopotrjevanju ter veselem in čustveno izpolnjenem življenju. Poslanstvo doma pa je tudi spodbujanje notranjega miru in človeškega zorenja ter nudenje pomoči pri dostojanstvenem človeškem zorenju do konca življenja kljub telesnemu pešanju, bolezni in drugim starostnim tegobam. Vodilo pri tem je: odprt in spoštljiv odnos do vseh stanovalcev ter v čim večji meri, v okviru danih možnosti, upoštevanje potreb slehernega posameznika; v prvi vrsti pa ohranitev dostojanstva slehernega ter zaščita njegovih pravic.

Storitve institucionalnega varstva starejših nudi dom predvsem domačinom ter občanom bližnjih občin tako rekoč v njihovi življenjski sredini, kar omogoča ohranjanje tesnih stikov z družino, sorodniki ter širšim socialnim okoljem, iz katerega prihajajo stanovalci v dom. Še posebna pozornost pa velja kakovostnemu izvajanju storitev za osebe z demenco.

Tudi v prihodnje želi Dom upokojencev Vrhnika biti dom za kakovostno preživljanje starosti ter pri tem izžarevati toplino domačega ognjišča, v katerem bo prevladovalo medsebojno zaupanje in zadovoljstvo vseh. Še naprej bo namenjen v prvi vrsti občanom občin: Vrhnika, Borovnica in Log Dragomer ter bo tako omogočal optimalno povezanost stanovalcev doma z njihovimi svojci in domačim okoljem.

S sodelovanjem stanovalcev, svojcev in zunanje zainteresirane javnosti bomo zaposleni ustvarjali dom po meri starega človeka. Prav tako pa bomo svoje znanje in izkušnje delili tudi z drugo zainteresirano javnostjo in tako z njihovim sodelovanjem prispevali k preživljanju kakovostne starosti tako stanovalcev doma kot ostalih občanov. Zaposleni bomo ves čas vključeni v permanentne oblike izobraževanja in usposabljanja ter strokovne izmenjave s strokovnimi delavci sorodnih ustanov.

Razvijali bomo sodobni koncept varstva starejših ljudi, ki temelji na spoznanjih socialne psihologije in gerontologije ter socialno zaokroženih manjših bivalnih enotah, katerega osnovni cilj je višja kakovost življenja starejših ljudi v domu s posebnim poudarkom na programih za osebe z demenco. Tako želi dom še naprej ohranjati ime cenjene ustanove, ki starejšim zagotavlja kakovostno preživljanje starosti.  

Z izgradnjo dislociranega oddelka s štirimi bivalnimi enotami za osebe z demenco do leta 2015 pa bo ustvarjen dober temelj za razvoj medgeneracijskega središča na predvidenih novih zazidalnih površinah v neposredni soseščini doma. S tem pa bodo vzpostavljeni dodatni pogoji za širjenje mreže storitev doma za prebivalce Vrhnike ter okoliških občin.

Na teh temeljih se nam je kar sam po sebi ponudil slogan, ki najkrajše izraža naše poslanstvo in je našel svoje mesto v celostni grafični podobi doma: »Za varno in življenja polno starost!«

S tem sloganom bomo v novem letu odprli domsko spletno stran, ki bo odražala utrip življenja doma tudi navzven. Že letos pa se omenjeni slogan v polni meri potrjuje tudi v zelo uspešnem izvajanju nove storitve za starejše, to je storitve pomoči družini na domu. V vsestransko zadovoljstvo to storitev opravljamo od marca naprej.

In nenazadnje smo zelo zadovoljni, da smo tako kot že vrsto let nazaj, tudi letos uspeli nadaljevati z vlaganjem v vzpostavljanje pogojev za čim bolj varno, udobno in prijetno bivanje  naših stanovalcev v domu ter hkrati vzpostavljanje primernih pogojev za delo vseh zaposlenih. Tu naj omenim le dve največji pridobitvi. To sta popolnoma novi dvigali, ki sta se pridružili prav tako novemu dvigalu izpred dveh let. Tudi te pridobitve potrjujejo odgovorno uresničevanje našega poslanstva in vestnega sledenja viziji doma še v prihodnje.

Zato se na tem mestu iskreno zahvaljujem vsem sodelavkam in sodelavcem za požrtvovalno in nesebično prizadevanje za uresničevanje našega poslanstva. Enaka zahvala velja tudi prostovoljkam in prostovoljcem, ki se nesebično razdajajo in razveseljujejo naše stanovalce. Prisrčna zahvala tudi donatorjem, ki so darovali svoj prispevek za nabavo nadstandardnih pripomočkov za izvajanje zdravstvene nege in oskrbe. Vsem stanovalkam in stanovalcem pa obenem v svojem in imenu sodelavk ter sodelavcev sporočam, da bomo na tej poti vztrajali tudi v prihodnje, ne glede na globino krize.

In prav na koncu še vsem skupaj, v teh prihajajočih pričakovanja polnih adventno-božičnih dneh voščim prijazen in miren december ter izpolnitev vaših skritih želja v decembrskih prazničnih dneh; in táko naj bo tudi vse leto 2013!

 

Štefan Kociper, direktor

Oglejte si tudi