Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 06.12.2016

jasno
Ponoči se bo oblačnost od jugozahoda prehodno širila tudi nad osrednjo in del vzhodne Slovenije. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, na Primorskem od 0 do 5 stopinj C.
-2°C | 5°C
sreda, 07.12.2016
-2°C | 4°C
četrtek, 08.12.2016
-4°C | 5°C
petek, 09.12.2016
-3°C | 9°C
Opozorila
Nedelja, 4.12.2016 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
5°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Sosed sosedu

Vsak občan naj bi zavrgel kar 82 kg hrane


SOSED SOSEDU

| |
26.11.2014      11:40
A A

Vsak občan naj bi zavrgel kar 82 kg hrane


Vrhnika, 26. november –Komunalno podjetje Vrhnika je pod krošnjami stoletne rdeče bukve pri občinski stavbi postavilo prikaz koliko hrane naj bi vsak občan na leto zavrgel. Po podatkih gospodarske zbornice, kjer je komunala dobila podatek, naj bi jo povprečen Slovenec s krožnikov stresel v smeti kar 82 kg na leto.


Deli:

Podatek je srhljiv, kajti to je kar 168 tisoč ton hrane na leto oziroma 640 milijonov porcij na leto oziroma 320 porcij na prebivalca letno. Na komunali, ki je »razstavo« pripravila v vseh treh občinah v okviru ozaveščanja prebivalcev o problematiki zavržene hrane v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO), menijo, da se je tako veliki količini odpadne hrane mogoče izogniti. Priporočajo, da načrtujemo jedilnik in nakupe, se izogibamo impulzivnim nakupom, preverjamo datume uporabnosti živil, poskrbimo za vzdrževanje reda v hladilniku, da smo pozorni na velikost obrokov in poskušamo ponovno uporabiti ostanke hrane.

Razstavo si je ogledal tudi župan Stojan Jakin, dolgoletni direktor komunale, a je podvomil v izpostavljeni podatek 82 kg, kajti po njegovem so bili sešteti odpadki vseh akterjev, ki so krivci za odpadno hrano v državi. Po njegovem še vedno največji delež h končni količini odpadne hrane prispeva industrija. Temu pritrjuje tudi podatek Ekologov brez meja, ki v svoji študiji navajajo, da največji delež odpadkov nastane v proizvodnji in predelovalni dejavnosti (okoli 41%), sledijo gospodinjstva (okoli 25%), trgovska dejavnost (okoli 23%) ter gostinska dejavnost (okoli 11%).
Ne glede na to, kdo ima prav in kolikšna količina hrane je zavržena, bi se veljalo zamisliti, ali je res potrebno vedno dodati »za vsak slučaj« še en krompir več v lonec. Ne gre samo za moralni vidik zavržene hrane, marveč tudi za ekološki – v izgubo gre vsa energija, voda, naravni viri, ki so bili za pridelavo te, sedaj zavržene hrane, potrebni. Zato bi naslednjič veljalo še enkrat razmisliti, ali mar nebi nemara nekoliko spremenili svoja ravnanja, navade in vedenjske vzorce ter krožnik obložili z več razuma kot apetita. V senci tega lokalni Lions klub pripravlja »večerno« akcijo zbiranja hrane pri trgovcih in drugih podobnih poslovnih subjektih, z namenom, da ta ne bi končala v smeteh, marveč pri ljudeh. Kot je dejal župan, občina razmišlja, da bi jim šla nasproti s sofinanciranjem javnega delavca, ki bi opravljal to delo.

 

Gašper Tominc, foto: GT





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
December 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
07.12.2016 | Kultura
Jazzva koncert
09.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: ZAPOJ
09.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: ZAVEZNIKA
10.12.2016 | Kultura
Praznični koncert
12.12.2016 | Kultura
Gledališki abonma in Izven: TRIO
13.12.2016 | Kultura
Razstava ZIMSKA PRAVLJICA
13.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: NOČNO ŽIVLJENJE
13.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: NOČNO ŽIVLJENJE
14.12.2016 | Družabni dogodki
Frogsmas

Bodite prvi pri oddaji mnenja.