Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Uporabo vrtnin in pašo živali na območju, kjer se je valil dim, zaenkrat odsvetujejo.

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki Arsa predstavili rezultate meritev morebitnega onesnaženja po požaru v Kemisu

Po besedah Janje Turšič iz Agencije RS za okolje so delci PM10, ki nastajajo pri izgorevanju, merili do torka. Prvi dan so koncentracije segale do 200 mikrogramov na kubični meter, nato pa so začele padati. V nočnem času so bile vrednosti nižje, podnevi pa višje - primerljive s stistimi v zimski sezoni. 
Merili so tudi vsebnost živega srebra v zraku, ki je bila na pogoorišču zelo velika, medtem ko so v okolici primerljiva z ostalimi urbanimi območji. Spregovorila je še o onesnaženju Tojnice, ki je po njenem mnenju katastrofalno. 

Na splošno prebivalci lahko pijejo vodo, uporabo vrtnin in pašnjo živali na območju, kjer se je valil dim, pa zaenkrat odsvetujejo.
Kar nekaj vprašanj je letelo tudi na direktorja Kemisa Emila Nanuta, ki novinarjem še vedno ni znal natančneje povedati kaj je zgorelo. Kot je dejal, je popis hranjenih odpadkov uničen v požaru. Zaveda se, tako Nanut, da je prišlo do onesnaženja zraka in vode, za kar so v Kemisu pripravljeni prevzeti odgovornost in sanacijske ukrepe. Prve naloge gredo v smeri sanacije pogorišča in potoka Tojnice, obljubil je tudi pomoč gasilcem, ki so izgubili opremo. Glede same nesreče pa je dejal: "Tudi letala padajo dol – kljub vsej zaščiti, ki jo imajo. Kar se je zgodilo, je bila nesreča in sam se zahvaljujem vsem, ki so pri intervenciji reagirali profesionalno."


Gašper Tominc

Oglejte si tudi