Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Prvi alzheimer caffe na Vrhniki

Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica in dom upokojencev Vrhnika sta tretjo sredo v mesecu januarju organizirala prvi Alzheimer caffe, ki je v prijetno druženje ob dišeči skodelici kave in k predavanju dr. Aleša Kogoja privabilo številne poslušalce in tako v Cankarjevem rojstnem kraju doživelo pravi ognjeni krst.
Tema tokratnega srečanja je bila Demenca, več kot samo pozabljivost, o kateri je predaval omenjeni specialist psihiatrije dr. Aleš Kogoj, uvodni govor pa je pripravila Štefanija Lukič Zlobec. Prav dr. Kogoj je s svojimi bogatimi poklicnimi izkušnjami iz področja gerontologije najprej pripravil zanimivo predavanje, kasneje pa odgovarjal še na številna vprašanja poslušalcev, katerih kar ni zmanjkalo. Demenca kljub skorajšnji svetovni pandemiji še vedno ostaja tabu pogovora, o katerem le malokdo spregovori. Prav temu so namreč tudi namenjena srečanja Alzheimer caffeja. Le- ta v prijetnem vzdušju in z ljudmi, ki se srečujejo s podobnimi  težavami odpirajo nove možnosti za pogovor in sodelovanja s strokovnjaki in ljudmi, ki so z demenco povezani tako ali drugače. Med poslušalci je bilo tudi veliko svojcev, saj le ti običajno pogovor najbolj potrebujejo, ker se pogosto znajdejo v situaciji, ko morajo poleg formalne zaposlitve opravljati še neformalno.  Prav slednja pa je pogosto veliko bolj obremenjujoča, saj je nega bolnega svojca lahko zelo zahtevna, ker pomembno vlogo pri njej odigrajo čustva. O tem se je nedvomno že leta 1997 prepričal zdravnik dr. Bere Miesen, specialist za demenco na Nizozemskem, ki je organiziral prvi Alzheimer caffe in tako pričel z oranjem ledine tega pomembnega dolgoročnega projekta, ki bo pomagal ljudem po celem svetu. Izkazalo se je, da je imel prav, saj je bil prostor v katerem se je odvijal tokratni Alzheimer caffe skoraj premajhen za vse obiskovalce, med katerimi je bil tudi Vrhniški župan Stojan Jakin in katere je nagovoril tudi direktor  doma Štefan Kociper, ki pa je skupaj s Spominčico že napovedal naslednje srečanje, ki bo ponovno tretjo sredo v mesecu februarju in bo ponovno gostilo zanimivega gosta, kateri pa naj za enkrat ostane še presenečenje. Slogan druženja pa je: ne pozabite priti.

Vsem naslednjim srečanjem pod tem naslovom boste lahko sledili na spletni strani doma: http//www.du-vrhnika.si/, kjer bo vsako srečanje posebej napovedano.

 

Besedilo in fotografije: Blaž Uršič

Oglejte si tudi