Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Odprli Lukacovo kaščo

Stara Vrhnika, 21. oktober – Domačinka Anka Grom je z županom prerezala trak prenovljene – skoraj dvesto let – stare kašče sredi vasi. Z obnovitvenimi deli, ki jih je pretežno financirala Gromova, so začeli lani spomladi.
Zgodovinskemu biseru sredi vasi je še pred leti grozilo, da se bo podrl sam vase, saj ga je že pošteno načel zob časa. Gromova je bila bitko med srcem in razumom, kajti že vnaprej se je zavedala, da obnova ne bo poceni. Na srečo nas vseh in zanamcev, je pravladalo srce oziroma njena ljubezen do kulturne dediščine. »Dolgo časa sem jo gledala in gojila tiho željo, da bi jo kupila, nato pa sem se leta 2007 ob podpori moža vendarle odločila, da jo odkupim. Žal mi je bilo, da bi tak biser propadal sredi vasi.«

Kot bi se ji »nekaj« želelo zahvaliti, da si je drznila izzvati usodo s takim hvalevrednim dejanjem, je, kot pravi, čisto slučajno naletela na Šolo prenove. Ta (združuje Zavod za varstvo kulturne dediščine, Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ljubljanska fakulteta za arhitekturo in Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana) je za svoje slušatelje, ki se seznanjajo z varstvom stavbne dediščine in ohranjanjem starih obrtnih znanj, iskala primeren objekt na terenu, zato je Lukacova kašča prišla ravno prav. Vse ostalo je potem samo še zgodovina, ki je dosegla vrhunec s tokratnim rezom slavnostnega traku.

Obiskovalci so si po blagoslovu objekta lahko ogledali notranjost kašče, Trl'ce pa so poskrbele za krajši kulturni program. Sproščenemu dogajanju ob kašči je sledil še kulturni program v Domu krajevne skupnosti.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi