Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Novosti pri načinu obračunavanja proizvedene elektrike iz sončnih elektrarn

Vlada Republike Slovenije je na eni izmed decembrskih sej izdala Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Uredba prinaša bistvene novosti pri obračunavanju proizvedene elektrike iz sončnih elektrarn, posledično pa z uredbo postajajo elektrika iz sončnih elektrarn zanimivejša za investitorje za njihovo lastno uporabo.

Sprejem ukrepa bo omogočal gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem (MPO) samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije (OVE) na podlagi neto merjenja. To pomeni, da bodo lastniki naprav za samooskrbo imeli obračunano porabo električne energije ob zaključku koledarskega leta in sicer na način, da se bo upoštevala razlika med dovedeno in odvedeno električno energijo v stavbo. Postavitev in priklop naprave za samooskrbo na notranjo nizkonapetostno inštalacijo stavbe postaja z Uredbo prvenstveno namenjena pokrivanju potreb gospodinjstva oz. MPO po električni energiji na letnem nivoju in ne proizvajanje viškov energije oziroma prodaja proizvedene električne energije na trgu. V primeru, da bo dovedena energija večja od odvedene (kar pomeni, da gospodinjstvo/MPO ne pokriva vseh svojih potreb), bo lastnik naprave kupil manjko energije prosto na trgu. V primeru, da bo oddane več energije kot pa prejete (poraba gospodinjstva/MPO je manjša od količine proizvedene električne energije), se bo višek »podaril« dobavitelju električne energije brezplačno. Ker ne bo prodaje električne energije tudi ni potrebe po registraciji fizičnih oseb za opravljanje dejavnosti, saj v primeru samooskrbe ne gre za opravljanje pridobitne dejavnosti. Cilj navedene Uredbe je v tem, da bi vsako gospodinjstvo zagotovilo potrebno energijo na lokaciji, kjer se energija tudi porablja.

Največja nazivna moč naprave za samooskrbo je 11 kVA, največja skupna nazivna moč naprav v koledarskem letu pa znaša 10 MVA.

Poleg Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije bo v kratkem sprejet tudi Pravilnik o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz OVE, ki bo predpisal določene varnostne zahteve za te naprave, da bo zagotovljena zaščita ljudi, živali in premoženja pred nevarnostmi, ki izhajajo iz same naprave in pred nevarnostni, ki jih lahko povzročijo zunanji vplivi na napravo.

Pozitivni učinki uvedbe ukrepa so poleg znižanje računa za električno energijo gospodinjstvom in MPO, ki se bodo samooskrbovali z elektriko, še pridobivanje električne energije iz OVE in s tem doprinos k zavezam Slovenije k trajnostnemu razvoju, zmanjševanje energetske odvisnosti Slovenije in zmanjševanje izpustov CO2. Ukrep ne bo obremenjeval podporne sheme za OVE, proizvodnja in poraba električne energije na lokalnem nivoju pa razbremenjuje omrežje in s tem manjša izgube zaradi prenosa električne energije po daljnovodih. Država se nadeja tudi spodbujanja slovenske industrije in razvoja, kakor tudi novih delovnih mesta (industrija, krovci električarji, monterji, inženirji, administracija).

S sprejemom uredbe Slovenija tudi sledi smernicam Evropske komisije glede transformacije energetskega sistema.

 Celotno uredbo si lahko preberete na tej povezavi: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?sop=2015-01-3804

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete tudi na energetsko svetovalno pisarno ENSVET na Vrhniki, Tržaška cesta 1, Vrhnika, mala sejna soba v kleti občinske stavbe. V energetsko svetovalni pisarni vam bomo poleg informacij o novih nepovratnih spodbudah, ki jih Eko sklad nudi občanom, nudili neodvisne strokovne nasvete o rabi obnovljivih virov energije in o doseganju večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb. Delovni čas pisarne je vsako drugo sredo od 16:00 do 20:00, prijave za svetovanje pa sprejemajo na Občini Vrhnika na tel. št. 01/75-55-419 pri ge. Marjanci Tomažin.

 

mag. Peter Petrovčič

Energetski svetovalec ENSVET

 

 

Paneli.jpg
Največja nazivna moč naprave za samooskrbo je 11 kVA, največja skupna nazivna moč naprav v koledarskem letu pa znaša 10 MVA.

 

En_svet_logo.jpg

Oglejte si tudi