Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Minister Virant na Vrhniki

Vrhnika, 8. april - Minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant je v prostorih Upravne enote Vrhnika predstavil vsebinske novosti spremenjenega Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP), ki danes pričnejo veljati ter te spremembe prikazal tudi v vlogi stranke.

Kot je dejal minister, se z dopolnitvijo ZUP vzpostavlja nova procesna pravica stranke oziroma obveznost organa, da vloži oziroma sprejme ustno vlogo tako, da organ izpolni obrazec vloge. Stranka bo lahko vlogo vložila tako, da bo uradni osebi ustno naznanila svojo namero oziroma zahtevo, ta pa bo namesto zapisnika, s pomočjo stranke, ki bo navedla relavatne podatke, izpolnila obrazec vloge in ga stranki ponudila v podpis. Takšno postopanje, ki od stranke ne zahteva drugega kot jasno navedbo zahteve, sodelovanje z uradno osebo in podpis, je že uveljavljeno pri pridobivanju dokumentov (npr. osebnih izkaznic, potnih listov), zato je po besedah ministra Viranta pozitivne izkušnje treba razširiti še na druga področja, kjer vzpostavljanje formalnega razmerja med organom in stranko terja izpolnitev obrazca. S tem bo olajšano postopanje stranki in uradni osebi organa, uradna oseba od prve ne bo upravičena zahtevati izpolnitev obrazcev, prav tako o tem ne bo treba pisati zapisnika, ki je podvržen zahtevnejšim formalnih zahtevam.

Obenem bo zakonska sprememba pripomogla k formalni ustreznosti vlog. Pogosto nejasni in nerazumljivi predpisi, ki določajo obseg podatkov, ki jih je treba pred začetkov postopka sporočiti organu, ali prav takšni obrazci vlog pogosto povzročijo, da stranke ne sporočijo potrebnih podatkov. To terja dodatno pozivanje, da stranke odpravijo pomanjkljivosti, zaradi česar je postopek daljši in stranka kasneje pridobi pravico ali pravno korist, ki jo uveljavlja. Takšno postopanje pa je tako v korist stranke in organa, saj se ni treba ukvarjati s formalnimi pomanjkljivostmi, ki jim bo zadoščeno že ob vložitvi vloge.

Kot je dejal minister, lahko pričakujemo, da se bo z vzpostavitvijo obveznosti organov pričakovano zmanjšala tudi zapletenost samih obrazcev, saj bodo uradniki zelo verjetno obrazce poenostavili, ko bo ugotovljeno, da določenih podatkov ne potrebujejo za začetek postopka, ali da jih lahko sami pridobijo iz uradnih evidenc.

Obveznost spremenjenega ZUP bo poleg upravnih enot, kjer se izpolnjevanje obrazcev s strani uradne osebe večinoma že izvaja, zajela vse upravne organe, kjer se izvajajo upravni postopki po ZUP, medtem ko bo na Centrih za socialno delo začela sprememba veljati s 1.1.2015. Omenjeno spremembo pa ne gre razumeti le v luči izpolnjevanja obrazcev, temveč gre za korak naprej v standardu poslovanja s strankami in korak do prijazne javne uprave, je še poudaril minister.

Oglejte si tudi